ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM: ÖĞRENCİLERİN BAŞARIYA GİDEN YOLU


Özet Görüntüleme: 349 / PDF İndirme: 111

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8430400

Anahtar Kelimeler:

Öğrenci, Eğitim, Öğrenci Merkezli Eğitim.

Özet

Geleneksel eğitim, öğretmenin bilgiyi aktardığı ve öğrencinin bu bilgiyi pasif bir şekilde aldığı bir modeldir. Ancak artık sadece bilgiye sahip olmak, öğrencileri başarılı yapmada yeterli değildir. Çünkü günümüz dünyası, bilgiye ulaşmanın artık o kadar da zor olmadığı bir yer haline gelmiştir. İnternet, bilgiyi herkesin elinin altına getirmiş ve bu da öğrencilerin sadece bilgi depolayıcıları olmaktan çıkmasına neden olmuştur. İşte burada devreye "Öğrenci Merkezli Eğitim" (ÖME) yaklaşımı girmektedir. Bu yaklaşım, öğrenciyi eğitim sürecinin merkezine koymakta, öğrencilerin ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarına dayalı olarak özelleştirilmiş bir eğitim deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, öğrencilere sadece bilgi vermek yerine, öğrenme becerileri kazanmaları için fırsatlar sunmaktadır. Öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim ve iş birliği gibi önemli becerileri geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu çalışma bir literatür tarama çalışması olup, öğrenci merkezli eğitime ilişkin mevcut bilgileri bütünleştirmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmada verilerin toplanmasında doküman tarama yöntemi kullanılmıştır.  Mevcut kayıtlar ve belgeler incelenerek veri toplanmış ve belge taraması yapılmıştır. Öğrenci Merkezli Eğitim, eğitim sistemimize daha esnek, kişiselleştirilmiş ve öğrenci odaklı bir yaklaşım getirir. Bu yaklaşım, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirir, onları daha bağımsız öğrenenler yapar ve gelecekteki başarıları için güçlü temeller oluşturur. Eğitim sistemimiz, Öğrenci Merkezli Eğitim'i benimseyerek öğrencilerimize daha iyi bir gelecek sunabilir.

Referanslar

Bakanlığı, M. E. (2007). Öğrenci Merkezli Eğitim Uygulama Modeli. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Millî Eğitim Basımevi, Ankara.

Elen, J., Clarebout, G., Léonard, R., & Lowyck, J. (2007). Student-centred and teacher-centred learning environments: What students think. Teaching in higher education, 12(1), 105-117.

Göksoy, S. (2013). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Zorunlu Eğitim Uygulamaları. Asya Öğretim Dergisi,1(1), 30-41.

Hannafin, M. J., Hill, J. R., & Land, S. M. (1997). Student-centered learning and interactive multimedia: Status, issues, and implication. Contemporary Education, 68(2), 94.

Işık-Ercan, Z. Z. (2004). Üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi için temel prensipler ve kullanılan teknikler. Üstün yetenekli çocuklar bildiriler kitabı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

Karasar, N. (2005). Bilimsel araştırma yöntemi). Nobel Yayın Dağıtım.

Mayer, R. E. (2004). Should there be a three-strikes rule against pure discovery learning?. American psychologist, 59(1), 14.

Özpolat, V. (2013). Öğretmenlerin Mesleki Önceliklerinde Öğrenci Merkezli Eğitim Yaklaşımının Yeri. Milli Eğitim Dergisi, 43(200), 5-27.

İndir

Yayınlanmış

2023-10-11

Nasıl Atıf Yapılır

KILIÇ AYDIN, S., KILIÇ, Şemile, ÖZDEMİR, Z., & GEYİK, M. (2023). ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM: ÖĞRENCİLERİN BAŞARIYA GİDEN YOLU. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(34), 135–144. https://doi.org/10.5281/zenodo.8430400