İLKOKUL MATEMATİK DERSİ BÖLME İŞLEMİ ALT ÖĞRENME ALANINA YÖNELİK YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ
EXAMINATION OF GRADUATE THESES MADE ON THE SUB-LEARNING FIELD OF PRIMARY SCHOOL MATHEMATICS COURSE DIVISION PROCESS


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15430299Anahtar Kelimeler:
İlkokul Matematik Eğitimi, Bölme İşlemi, Lisansüstü Tezler, İçerik AnaliziÖzet
Bu araştırmada, Türkiye’de ilkokul düzeyinde bölme işlemi öğretimine odaklanan lisansüstü tezlerin bütüncül ve sistematik bir biçimde analiz edilmesi ve bu alandaki eğilimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöntem olarak içerik analizi türlerinden betimsel içerik analizi tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nde erişime açık olan ve 1994-2024 yılları arasında yayımlanmış, ilkokul düzeyinde bölme işlemi konusuna odaklanan lisansüstü tezler oluşturmaktadır. Örneklem ise ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenen ve toplamda 42 lisansüstü tezden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen “Lisansüstü Tezleri İnceleme Formu” kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve bulgular betimsel olarak raporlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda tezlerin çoğunluğunun yüksek lisans düzeyinde olduğu; öğretim stratejileri, öğrenci güçlükleri ve matematiksel düşünme temalarında yoğunlaştığı; 2018 yılından itibaren bölme işlemi konusuna yönelik akademik ilginin belirgin bir şekilde arttığı tespit edilmiştir. Bu artış, eğitim politikalarındaki dönüşümler, öğretim programlarındaki güncellemeler ve öğrenci merkezli öğretim stratejilerinin önem kazanmasıyla ilişkilendirilmektedir. Ayrıca, COVID-19 salgını ile birlikte hız kazanan dijitalleşme ve uzaktan eğitim uygulamaları, tez çalışmalarının sayısında artışa neden olmuştur. Özellikle 2023 yılında ulaşılan %23,8’lik oran, salgın sonrası eğitimde yeniden yapılandırma sürecinin ve dijital öğretim stratejilerine yönelik akademik ilginin somut bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca oyunla öğretim, çoklu temsiller, bağlamsal öğretim ve somut materyal kullanımı gibi yapılandırmacı stratejilere ağırlık verildiği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte bazı tezlerde veri analizine ilişkin geçerlik ve güvenirlik raporlamalarının eksik olduğu saptanmıştır.
Referanslar
Ball, D. L. (1990). The mathematical understandings that prospective teachers bring to teacher education. The Elementary School Journal, 90(4), 449-466.
Chae, J., Seo, B. K., & Lee, K. H. (2015). Enhancing elementary students’ division problem solving through context-based instruction. International Journal of Educational Research, 71, 13-23.
Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2007). Research methods in education. Routledge.
Cotton, K. (2010). The schooling practices that matter most. ASCD.
Gümüş, F. ve Toptaş, V. (2022). Matematik öğretiminde yaratıcı etkinliklerin öğrenci başarısına etkisinin incelenmesi. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8(1), 140-163.
Hiebert, J., & Carpenter, T. P. (1992). Learning and teaching with understanding. In D. A. Grouws (Ed.), Handbook of research on mathematics teaching and learning (pp. 65-97). Macmillan.
Jayarajah, K., Saat, R.M., & Rauf, R.A.A. (2014). A review of science, technology, engineering & mathematics (STEM) education research from 1999–2013: A Malaysian perspective. Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 10(3), 155-163.
Krippendorff, K. (2004). Content analysis: An introduction to its methodology. Sage.
Lin, T.C., Lin, T.J., & Tsai, C.C. (2014). Research trends in science education from 2008 to 2012: A systematic content analysis of publications in selected journals, International Journal of Science Education, 36(8), 1346-1372.
Ma, L. (1999). Knowing and teaching elementary mathematics: Teachers’ understanding of fundamental mathematics in China and the United States. Lawrence Erlbaum Associates.
MEB. (2018). İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı (1-4. Sınıflar). Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
Merriam, S. B. (Çev. Edit. Turan, S.) (2018). Nitel araştırma (Desen ve uygulama için bir rehber). Nobel Yayınevi.
Olkun, S.ve Toptaş, V. (2016). Resimli matematik terimleri sözlüğü. Ankara: Sonçağ Matbaacılık.
Rittle-Johnson, B., Siegler, R. S., & Alibali, M. W. (2001). Developing conceptual understanding and procedural skill in mathematics: An iterative process. Journal of Educational Psychology, 93(2), 346-362.
Skemp, R. R. (1987). The psychology of learning mathematics. Lawrence Erlbaum.
Toptaş, V., Olkun, S., Çekirdekçi, S. ve Sarı, M. H. (Ed.). (2020). İlkokulda matematik öğretimi. Vizetek.
Van de Walle, J. A., Karp, K. S., & Bay-Williams, J. M. (2012). Elementary and middle school mathematics: Teaching developmentally (8th ed.). Pearson.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (10. Baskı). Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Researches

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.