ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞE İLİŞKİN ALGILARININ İNCELENMESİ

EXAMINING TEACHERS’ PERCEPTIONS OF ORGANIZATIONAL SILENCE


Özet Görüntüleme: 51 / PDF İndirme: 35

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13709540

Anahtar Kelimeler:

Öğretmen, Sessizlik, Örgütsel Sessizlik

Özet

Yapılan çalışmada farklı kademe ve türdeki okullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizliğe ait algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında farklı kademe ve türdeki okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise evrende yer alan öğretmenler arasından olasılığa dayalı örneklem türlerinden olan “Basit Seçkisiz Örnekleme” yöntemi ile belirlenen 263 öğretmen oluşturmaktır. Araştırmada verilerin toplanması için iki ayrı veri toplama aracı kullanılmıştır. Kullanılan birinci veri toplama aracı, öğretmenlerin kişisel bilgilerini öğrenmek için “Kişisel Bilgi Formu”, ikinci veri toplama aracı ise öğretmenlerin örgütsel sessizliğe ait algılarını belirlemek için “Örgütsel Sessizlik Ölçeği” dir. Araştırmada veri toplama araçları ile toplanan veriler, araştırmanın alt problemlerine göre “Bağımsız Örneklemler t-Testi” ve “Tek Yönlü Varyans Analizi” ile çözümlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarının genel ortalamasının katılıyorum düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada cinsiyete göre kadın, öğrenim durumuna göre ise lisans mezunu öğretmenler lehine anlamlı farklılığın olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada öğretmenlerin örgütsel sessizlik algısının mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir.

Referanslar

Algın, İ. (2014). Üniversitelerde örgütsel sessizlik. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Altınışık, A. (2017). Ortaokul öğretmenlerinin örgütsel sessizlik davranışları ile örgüt kültürü arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.

Apak, F. (2016). Okul yöneticilerinin gücü kullanma biçimleri ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Okan Üniversitesi, İstanbul.

Ateş, S. (2013). Resmi ve özel ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin örgütsel sessizliğe ilişkin görüşleri (Kırıkkale ili örneği). Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Aydın, F. (2016). Ortaokul yöneticilerinin kullandıkları örgütsel güç türleri ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik davranışları. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

Bildik, B. (2009). Liderlik tarzları, örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kocaeli.

Boz, M. İ. (2020). Öğretmenlerin okullardaki farklılıkların yönetimine ilişkin algıları ile örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Siirt Üniversitesi, Siirt.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2020). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri (28. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Çalış, H. (2012). Öğretmen motivasyonunda yönetici davranışlarının incelenmesi. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Çitli, H. İ. (2015). Örgütsel sessizlik ile tükenmişlik arasındaki ilişki ve bir araştırma. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Daşcı, E. (2014). İlköğretim kurumu yöneticilerinin liderlik tarzları ile öğretmenlerin yaşadıkları yıldırma (mobbıng) ve örgütsel sessizlik davranışları arasındaki ilişki. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Dilek, Y. ve Taşkıran, E. (2016). Kişilik özelliklerinin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma. Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 7(13), 402-434.

Dönmez, E. (2016). Örgütsel sosyalleşme ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişki. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

Erenler, E. (2010). Çalışanlarda sessizlik davranışının bazı kişisel ve örgütsel özelliklerle ilişkisi: Turizm sektöründe bir alan araştırması. Doktora tezi, Hacette Üniversitesi, Ankara.

Eroğlu, A. H., Adıgüzel, O. ve Öztürk, U. C. (2011). Sessizlik girdabı ve bağlılık ikilemi: İşgören sessizliği ile örgütsel bağlılık ilişkisi ve bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(2), 97-124.

Gezer, B. ve Cömert, M. (2022). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik ve liderlik stilleri algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(3), 1528-1554.

Güler, T. (2017). Ortaokul müdürlerinin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sessizlikleri arasındaki ilişki (Antalya İli Manavgat İlçe Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak.

Kahveci, G. ve Demirtaş, Z. (2013). Okul yöneticisi ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları. Eğitim ve Bilim, 38(167), 50-64.

Kahveci, G. ve Demirtaş, Z. (2013). Öğretmenler için örgütsel sessizlik ölçeği geliştirme çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12(43), 167-182.

Kalaycı, Ş. (2017). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Dinamik Akademi Yayınları.

Karacaoğlu, K. ve Cingöz, A. (2009). İşgören Sessizliğinin Kaynağı Olarak Liderlik Davranışı ve Örgütsel Adalet Algısı, 17.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, 698-705.

Karadağ, E., Baloğlu N., & Küçük, E. (2010). Yönetici denetimi algısının öğretmenlerin mesleki motivasyon düzeyine etkisi: Bir path analizi çalışması. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(2), 417-437.

Karadal, H. (2011). Örgütsel sessizlik davranışı: Etkenleri ve etkileri, yönetimde birey ve örgüt odaklı davranışlar. Bursa: Ekin Yayınevi.

Kaygın, E. ve Atay, M. (2014). Mobbingin örgütsel güven ve örgütsel sessizliğe etkisi-Kamu kurumunda bir uygulama. Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, 18(2), 95- 113.

Keser Özmantar, Z. (2018). Örnekleme yöntemleri ve örneklem süreci. (Eds. K. Beycioğlu, N.Özer, Y.Kondakçı), Eğitim Yönetiminde Araştıurma içinde (88-110). Ankara: Pegem Akademi.

Koçel, T. (2005). İşletme yöneticiliği. İstanbul: Arıkan Basım Yayın Dağıtım.

Liu, Dan, Wu, & Ma, J.C. (2009). Organizational Silence: A Survey on Employees Working in a Telecommunication Company. Conference: Computers & Industrial Engineering. Ağustos 2009. Peking: Peking University.

Morrison, E. W., Milliken, F. J. (2000). Organizational silence: a barrier to change and development in a pluralistic world. Academy of Management Review, 25(4), 706-725.

Nartgün, Ş. S., & Kartal, V. (2013). Öğretmenlerin örgütsel sinizm ve örgütsel sessizlik hakkındaki görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(2), 47-67.

Öncü, B. (2017). Okul öncesi yöneticilerinin algılanan liderlik stillerine ile okul öncesi öğretmenlerinin yaşadıkları örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Özgen, I. ve Sürgevil, O. (2009). Örgütsel Sessizlik Olgusu ve Turizm İşletmeleri Açısından Değerlendirilmesi. Z. Sabuncuoğlu (Ed.), Turizm İşletmelerinde Örgütsel Davranış içinde, Bursa: MKM Yayıncılık.

Özkan, A. (2016). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin yıldırma (mobbing) yaşama düzeylerinin affetmek ve örgütsel sessizlik açısından incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Pektaş, H. M. (2019). Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin liderlik tarzı ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya.

Perlow, L. & Williams, S. (2003). Is silence killing your company? Harvard Business Review, 52-58.

Şahin, B. (2012). Metodoloji. A. Tanrıöğen (Ed.), Bilimsel araştırma yöntemleri (Cilt: 3) (126-127). Ankara: Anı Yayıncılık.

Şehitoğlu, Y. (2010). Örgütsel sessizlik örgütsel vatandaşlık davranışı ve algılanan çalışan performansı ilişkisi. Doktora tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze.

Tabachnick, B.G., & Fidell, L.S. (2013). Using multivariate statistics. (6. edition). Pearson Education.

Yıldırım Sevindim, K. (2020). Lise müdürlerinin yönetim tarzlarının öğretmenlerin örgütsel sessizliklerini yordama düzeyi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Kırşehir Ahi Evren Üniversitesi,Kırşehir.

Yüksel, R. F. (2015). Okul çalışanlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Okan Üniversitesi, İstanbul.

İndir

Yayınlanmış

2024-09-29

Nasıl Atıf Yapılır

BAYGÜL, E., BÜYÜKBAY, M., ABAY, C., KOÇBIYIK, İlknur, KARAFİLİKOĞLU, S., & YILDIRIM, H. (2024). ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞE İLİŞKİN ALGILARININ İNCELENMESİ: EXAMINING TEACHERS’ PERCEPTIONS OF ORGANIZATIONAL SILENCE. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 10(45), 42–56. https://doi.org/10.5281/zenodo.13709540