FOCAULT’UN BİYOİKTİDAR KAVRAMSALINI FENOMENOLOJİ ÜZERİNDEN İNCELEME: “HAPİSHANENİN DOĞUŞU”

TÜRKÇE


Özet Görüntüleme: 227 / PDF İndirme: 112

Yazarlar

  • Zuhal Sönmezer İstanbul Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8024658

Anahtar Kelimeler:

Hapishanenin Doğuşu, Michel Foucault, ceza, hukuk, teknoloji, Toplum

Özet

Toplumsal, hukuksal ve teknolojik boyutlarıyla bakıldığında yüzyıllar içinde değişen kavram ve olgular; kronolojik incelemeleri gerektirmektedir. Toplumlar ve son tahlilde küresel şekliyle konumlanan suç ve ceza sistemleri bu anlamda önem arz etmektedir. Suç ve ceza uygulamalarında referans alınan kişi, kurum ve olaylar Foucault ’un deyimiyle insanileşme çabalarını göstermekte olup, modern zamanda farklı usul ve tekniklere evrilen uygulamalar halinde görülmektedir.

Çalışmanın amacı toplumsal, hukuksal ve teknoloji kalemleri ağırlıklı olmak üzere insana dair, insanı etkileyen ve insanın etkisi altında olan dönemsel dönüşümleri, ceza sistemi üzerinden anlatmaya yöneliktir. Çalışmada Fransız sosyolog Michel Foucault ‘un Hapishanenin Doğuşu isimli eseri kaynak alınırken, aynı zamanda Foucault ‘un biyoiktidar kavramsalı özelinde yüzyıllar içinde değişen tahakküm anlayışı ve fenomenolojik bulgular analiz edilmeye çalışılmaktadır. Çalışmada biyoiktidar, fenomenoloji ve gözetim sistemleri başlıklar halinde detaylandırılmakta; son kısımda yazarın Hapishanenin Doğuşu isimli çalışması bölümler halinde incelenmektedir. Kaynak tarama yöntemi kullanılan çalışmadaki temel çıkış noktası Michel Foucault ‘un konu ile ilgili görüşlerine yoğunlaşmıştır.

Referanslar

Althusser, L. (2014). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. İthaki Yayınları. İstanbul

Bayır, M. (2020). Michel Foucault ‘da Biyoiktidar ve Benlik Teknikleri, Nosyon: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi -2020, 6, 1-13

Ellul, J. (2003). Teknoloji Toplumu, Bakış Yayınları. İstanbul

Foucault, M. (2019). Hapishanenin Doğuşu. İmge Kitabevi. İstanbul

Heidegger, M. (1998). Teknik ve Dönüş. Bilim ve Sanat Yayınları.Ankara

Öktem, Ü. (2005). Fenomenoloji ve Edmund Husserl ’de Apaçıklık (Evidenz) Problemi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, 45, 1.

Özlem, D. (2015). Tarih Felsefesi. Notos Yayınevi. İstanbul

Rutli, E.E. (2016). Derrida’nın Yapısökümü, Temaşa Dergisi, Sayı:5.

What Does The Panopticon Mean İn The Age Of Digital Surveillange, https://www.theguardian.com/technology/2015/jul/23/

İndir

Yayınlanmış

2023-06-10

Nasıl Atıf Yapılır

Sönmezer, Z. (2023). FOCAULT’UN BİYOİKTİDAR KAVRAMSALINI FENOMENOLOJİ ÜZERİNDEN İNCELEME: “HAPİSHANENİN DOĞUŞU”: TÜRKÇE. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(30), 108–116. https://doi.org/10.5281/zenodo.8024658