EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİN BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARA YANSIMASI BAĞLAMINDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ


Özet Görüntüleme: 248 / PDF İndirme: 172

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8151152

Anahtar Kelimeler:

Eğitim, birleştirilmiş sınıf, fırsat ve imkan eşitliği.

Özet

Ülkemiz eğitim sistemi içerisinde var olup fakat planlama aşamasında göz ardı edilen birleştirilmiş sınıflarda fırsat eşitliği üzerinde çalışma yapılmıştır. Birleştirilmiş sınıflarda ders süreleri, öğretmen ve öğrencinin dersi aktif verimli kullanma, ders araç gereçlerindeki dengesizlik gibi nedenler birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören öğrencilerin fırsat eşitliği haklarını ihmal etmektedir. Bu çalışmanın amacı öğrencilerin eşit haklar ve eşit imkanlar ışığında eğitim almaları açısından farklı bir bakış açısı geliştirmektir. Ayrıca bundan sonraki araştırmalara ve birleştirilmiş sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerine dayanak oluşturmaktır. Bu çalışmada birleştirilmiş sınıflarda aktif görev yapmış ve yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin görüşlerine yer verilmiştir. Birleştirilmiş sınıflarda tecrübe edinmiş öğretmenlerin görüşlerinden yararlanılarak problem ve bu problemlere çözüm önerilerine yer verilmiştir. Araştırmada 12 sınıf öğretmeninin görüşlerine yer verilmiştir. Bu araştırma mevcut ve güncel bir problemi kendi doğasında derinlemesine incelemenin daha verimli olacağından durum incelemesi yürütülmüştür. Bu araştırmaya en uygun örneklem grubunun amaçlı örneklem olması nedeniyle amaçlı örneklem ile çalışma yapılmıştır. Sonuç olarak birleştirilmiş sınıflarda eğitim alan öğrencilerin müstakil sınıfta eğitim alan öğrencilere göre haksızlığa uğradıklarını, birleştirilmiş sınıflar için hazırlanan ders planı ve ders kitaplarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Birleştirilmiş sınıflar için öğretmen dağılımının iyileştirilmesi gerekmektedir.

Referanslar

Baloğlu, Z. (1990). Türkiye’de eğitim. İstanbul: TÜSİAD.

Çeribaş, A. (2020). Sosyal devlet bağlamında yüksek öğrenim kredi ve burs imkanlarının eğitimde fırsat eşitliğini sağlamadaki rolü: Bursa ili araştırması. Yüksek lisans tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa.

Çimen, İ. (2021). Eğitimde fırsat eşitliği temelinde okul profillerine yönelik okul avantajları endeksi geliştirme. Dokotra tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.

Demir, H. (2022). Eğitimde fırsat eşitliği konusunda yapılan çalışmaların sistematik derleme yoluyla incelenmesi: yurt içi ve yurt dışı çalışmalara ilişkin bir karşılaştırma. Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

Doğan, İ. (2012). Eğitim sosyolojisi. Ankara: Nobel Akademi.

Evcim, N., Güneş, S. ve Karaalp-Orhan, H. S. (2019). Yoksulluk, eşitsizlik ve büyüme arasındaki ilişki: Türkiye düzey-1 örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 17(4), 145-164.

Genç, Z. (2019). Fırsat eşitliği bağlamında eğitimde teknoloji: Fatih Projesi örneği. Yüksek lisans tezi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.

Göçer, V. (2017). Sınıf öğretmenlerinin birleştirilmiş sınıflarda karşılaşılaştıkları problemler (Malatya il örneği). Yüksek lisans tezi, Zirve Üniversitesi, Gaziantep.

İnan, M. ve Demir, M. (2018). Eğitimde fırsat eşitliği ve kamu politikaları: Türkiye üzerine bir değerlendirme. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2), 343- 345.

Karakütük, K. (2016). Eğitim planlaması. Ankara: Pegem Akademi.

Keskiner, H. (2021). Türkiye’deki vakıf üniversitelerindeki burslu programlar ve yükseköğretimde fırsat eşitliği. Yüksek lisans tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara.

Kurban, S. (2018). OECD “Bir Bakışta Eğitim raporu 2017” bağlamında Türkiye’de finans ve insan kaynakları yatırımlarının değerlendirilmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(68), 437-452.

Mercik, V. (2015). Eğitimde fırsat eşitliği, toplumsal genel başarı ve adalet ilişkisi: PISA projesi kapsamında Finlandiya ve Türkiye deneyimlerinin karşılaştırması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir

OECD. (2007). No more for failures: Ten steps to equity in education. Paris: OECD.

OECD. (2017). Education at a glance 2017. Paris: OECD.

Palavan, Ö. ve Göçer, V. (2017). Sınıf öğretmenlerinin birleştirilmiş sınıflarda karşılaşılaştıkları problemler (Malatya İl Örneği). Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 69-96.

Polat, S. (2014). Türkiye’nin 2023 vizyonu ve eğitimde “orta kalite tuzağı”. İstanbul: Turkuvaz.

Şanver, F.Y. (2019). John Rawls'un adil fırsat eşitliği çerçevesinde eğitimde fırsat eşitliğinin değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.

Tabak, H. (2017). Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin politika önerileri. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Tezcan, M. (2014). Eğitim sosyolojisi. Ankara: Anı. Tural, N. K. (2002). Eğitim Finansmanı. Ankara: Anı.

Tosun, A. (2021). Eğitimde fırsat eşitliği açısından illerin yaşam ve eğitim indekslerine göre kümelenmesi. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.

Turan, Z. (2011). Dünyadaki ve Türkiye’deki Krizlerin Ortaya Çıkış Nedenleri ve Ekonomik Kalkınmaya Etkisi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 56-80.

Ural, A. (2013). Eşitlikçi temel eğitimi yeniden kurabilmek. Cumhuriyet Bilim ve Teknik Dergisi, 1383, 18.

Yalçın, M.S. (2022). Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik politika ve uygulamaların değerlendirilmesi. Doktora tezi, Hacettepe Üniveristesi, Ankara.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yıldız, M. ve Köksal, K. (2009). Birleştirilmiş sınıf uygulamasına ilişkin öğretmen görüşlerinin de-ğerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 1-14.

İndir

Yayınlanmış

2023-07-16

Nasıl Atıf Yapılır

POLAT, M., KUTLU, M., KARACA, S., NURAL, N., TAŞÇI, E., & TAŞDEMİR, Y. (2023). EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİN BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARA YANSIMASI BAĞLAMINDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(31), 115–131. https://doi.org/10.5281/zenodo.8151152