GELENEKSEL ABDAL MUSA SULTAN ANMA TÖRENLERİNİN İNANÇ TURİZMİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ


Özet Görüntüleme: 415 / PDF İndirme: 267

Yazarlar

  • Ayşe Ulusoy Derin Akdeniz Üniversitesi
  • Prof. Dr. Cemali Sarı Akdeniz Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.51293/socrates24-187

Özet

Dünyada son yıllarda turizmin yeni formu kültür turizmiyle şekillenmektedir. Turizmdeki bu gelişmede Türkiye de özel bir yere sahiptir. Tarihsel süreç içerisinde birçok medeniyetin yaşadığı Anadolu’da, köklü ve derin geçmişinden günümüze kadar gelen kültür ve inançlar, kendilerine has özellikler göstermiş ve bu durum ülkemiz genelinde kültür ve inanç bakımından zengin bir birikimin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Araştırma sahasının bulunduğu Antalya, kitle turizmindeki başarısının yanında, gücünü doğal, tarihi ve kültürel çekiciliklerinden alan kültür turizmi bakımından da eşsiz bir potansiyele sahiptir. Antalya ilinin Elmalı ilçesinde bulunan Tekke Köyü’ne Horasan Eri Ahmet Yesevi Hazretleri’nin Anadolu’nun Türkleşmesi için gönderdiği erenlerden biri Abdal Musa’dır. Abdal Musa Tekke Köyü’nde yaşamış ve burada dergahını kurarak inanç ve kültür yaşamına iz bırakan hizmetlerde bulunmuştur. Böylelikle Elmalı’nın 17 km. uzaklığında bulunan Tekke Köyü’nde bir kültür hareketliliği başlamıştır. Abdal Musa Tekkesi XIV. yy.’dan günümüze Alevi Bektaşi geleneğinin hala önemli merkezlerindendir. Abdal Musa Sultan her yıl haziran ayının 3.haftasında gerçekleştirilen törenler ile anılmaktadır. Çalışma ile Abdal Musa Sultan Anma Törenleri’ni inanç turizmi kapsamında değerlendirerek bu etkinliklerin turistik potansiyelini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bunun için saha çalışması yapılmış ve görüşme formları gelen ziyaretçilere uygulanmıştır. Çalışma, sahadaki kültür ve inanç varlıklarının etki alanının ne denli geniş olduğunu gözler önüne sermek açısından önem arz etmekte olup, inanç turizmi yönüyle ilgili literatürdeki önemli bir boşluğu gidermektedir.

Anahtar Kelimeler: Tekke Köyü, Abdal Musa, Kültür, Turizm, İnanç Turizmi.

 

Referanslar

Akçay, İ. (1972) ‘‘Abdal Musa Tekkesi’’, VII. Türk Tarih Kongresi Bildirileri, s.362, Ankara.

Akıncı, Ş. (2008). Dini Ziyaret Yerleri Açısından Ankara. Yüksek Lisans Tezi. A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Bayrakdar, N. (2018). Kastamonu’daki İnanç Turizminin Kastamonu’ya Katkısı: Şeyh Şaban-I Velî Külliyesinde Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Kastamonu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kastamonu.

Çiftçi, İ. (2014). İnanç Turizmi Kapsamında Hacı Bektaşi Veli Külliyesine Yönelik Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, İstanbul

Dikici, E., & Sağır, A. (2012). ‘‘Antalya’da İnanç Turizminin Sosyolojik Çözümlemesi: Demre-Myra Örneği’’. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si, 14 (22) : 35-43.

Henderson, Joan C. (2002). ‘‘Managing Tourism and Islam in Peninsular Malaysia’’. Tourism Management, 24 (4) : 447-456.

Kozak, M.A.-Kozak, N.-Kozak, M. (2010). Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar. Detay Yayınları.

Kozak, N., & Kozak, M. A. (2012). Genel Turizm Bilgisi. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir

Köprülü, M. Fuat (1973). Abdal Musa, Tiirk Kiiltiirii, Ankara.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2012a). İnanç Turizmi, http://www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/ TR,10173/inanc-turizmi.html, (Erişim Tarihi 10.09.2022)

McKercher, B., Cros, H. (2002). Cultural Tourism The Partnership Between Tourism and Cultural Heritage Management. The Haworth Hospitaslity Press.

Nolan, M. L., Nolan, S. (1989). Christian Pilgrimage in Modern Western Europe. Chapel Hill: The University of North Carolina Press.

Okuyucu, A., Somuncu, M. (2013). “Türkiye’de İnanç Turizmi: Bugünkü Durum, Sorunlar ve Gelecek”. International Conference on Religious Tourism and Tolerance, Konya

Özgüç, N. (2003). Turizm Coğrafyası. Çantay Kitabevi, İstanbul.

Raj, R.-Morpeth, N.D. (2007). Religious Tourism and Pilgrimage Management: an International Perspective. CABI U.K.

Reisinger, Y. (2009). International Cultural Tourism Cultures and Behaviour. Elsevier.

Tarcan, E., Atılgan, E. (1999). ‘‘2000 Yılına Doğru Türkiye'nin İnanç Turizmi Açısından Önemi ve Antalya'da Faaliyet Gösteren Seyahat Acentaları Üzerine Bir Araştırma’’. 2000’li Yıllara Girerken Kapadokya’nın Turizm Değerlerine Yeniden Bir Bakış Haftasonu Semineri VI, Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, ss.60-76

Temizel, G., & Attar, M. (2015). Faith Tourism Potential of Konya in Terms of Christian Sacred Sites. European Scientific Journal, Special Edition, 127-146.

Timothy, D.J. and Olsen, D.H. (2000). Tourism, Religion and Spiritual Journeys. Routledge.

Vukonic, B. (1996). Tourism and Religion. Pergamon Press.

Zengin, A. (2010). Eyüp Kentsel Sit Alanının İnanç Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi ve Yerleşim Dokusunun Korunması Üzerine Bir Araştırma. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-11

Nasıl Atıf Yapılır

Ulusoy Derin, A., & Sarı, P. D. C. (2022). GELENEKSEL ABDAL MUSA SULTAN ANMA TÖRENLERİNİN İNANÇ TURİZMİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ . Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 8(24), 1–19. https://doi.org/10.51293/socrates24-187