EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRIMARY SCHOOL TEACHERS PERSEPTIONS OF ORGANIZATIONAL JUSTICE AND ORGANIZATIONAL SILENCE

EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRIMARY SCHOOL TEACHERS PERSEPTIONS OF ORGANIZATIONAL JUSTICE AND ORGANIZATIONAL SILENCE


Abstract views: 105 / PDF downloads: 53

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11093683

Abstract

ABSTRACT

The most general definition of education is creating desired behavioral changes in a person's life. This is important for the society in change. The large number of people with the desired characteristics means that the purpose of education is achieved. It is possible to say that teachers are among the most important elements that will achieve the purpose of education. It is necessary to examine the characteristics of teachers who have such an important position and to constantly monitor their impact on schools, which are educational organizations.

The purpose of the research is "Examınıng the relatıonshıp between prımary school teachers preseptıons of organızatıonal justıge and organızatıonal sılence". The research was conducted with the scanning model in the light of the opinions of 252 teachers working in Istanbul Pendik district in the sample group, and the population of the research consisted of teachers working in Istanbul in the 2023-2024 academic year.

As a result of the research; It was concluded that there were differences in organizational justice according to gender and professional seniority, but the marital status variable did not affect gender. It was concluded that marital status and gender do not affect organizational silence, but professional seniority does affect organizational silence. A low-level negative linear relationship was detected between organizational justice and interactional justice and the school environment dimension of organizational silence. A low level negative linear relationship was determined between all dimensions of organizational justice and the emotional dimension of organizational silence. A low level negative linear relationship was detected between organizational justice and procedural justice and the source of organizational silence dimension.

Keywords: Organizational Silence, Organizational Justice, Teacher, Organization.

References

Akdeniz, A. (2018). Eğitim örgütlerinde öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ile işle bütünleşme algıları arasındaki ilişki ve bazı değişkenlere göre incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Aktuğ, M. (2016). Örgütsel adalet ve örgütsel güvenin çalışan performansı üzerine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.

Algın, İ. (2014). Üniversitelerde örgütsel sessizlik. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Alparslan, A. M. (2010). Örgütsel sessizlik iklimi ve işgören sessizlik davranışları arasındaki etkileşim: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim elemanları üzerinde bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.

Alparsan, A. M. ve Kayalar M. (2012). Örgütsel Sessizlik: Sessizlik Davranışları, Örgütsel ve Bireysel Etkileri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, 136-147.

Arlı, D. (2013). İlkokul Müdürlerinin Örgütsel Sessizlik ile İlgili Görüşleri. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2).

Arslantaş C. C. (2008). Yöneticiye duyulan güvenin ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik görgül bir çalışma. Tisk Akademi Dergisi, 3(5), 101-117.

Bal Akkoç, S. ve Düşükcan, M. (2021). Örgütsel adaletin iş tatmini üzerine etkisi: Hakkâri ili merkez ilçesi devlet okullarında çalışan öğretmenler üzerinde bir araştırma. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, 12(23), 103-124.

Bildik, B. (2009). Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizlik ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze.

Çakıcı, A. (2007). Örgütlerde sessizlik: Sessizliğin teorik temelleri ve dinamikleri. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 145-162.

Çakıcı, A. (2008). Örgütlerde sessiz kalınan konular sessizliğin nedenleri ve algılanan sonuçları üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1).

Çakmak, K. (2005). Performans değerlendirme sistemlerinde örgütsel adalet algısı ve bir Örnek olay çalışması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Çarıkçı, İ. & Küçükeşmen, E. (2018). Örgütsel adalet algısı ve örgütsel bağlılığa etkisi: kamu çalışanları üzerine bir araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), 24-44

Çeçen, A. (2020). Adalet Kavramı. Astana Yayınları. Ankara.

Çöp, S. (2008). Türkiye ve Polonya’da turizm sektörü çalışanlarının örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık algılarına ilişkin bir uygulama. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Dahmaz, A. (2019). Sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet ve duygusal emek düzeyler arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Demirağ, S. (2017). Ücretli öğretmen algılarına göre ilkokul yöneticilerinin örgütsel adalet, örgütsel güven ve yıldırma davranışları arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 132-153.

Doğan, S. ve Oğuzhan, Y. (2022). Örgütsel adaletin örgütsel sessizlik ve örgüte olan bağlılığa etkisi üzerine bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(1), 183-203.

Durmuş, H. G. (2019). Öğretmenlerin örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

Erdoğan, E. (2011). Etkili liderlik örgütsel sessizlik ve performans ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze.

Erok, M. (2018).Örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi: Karaman ili örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman.

Gencer, M., (2018).Güç merkezi oluşturma oyunlarının örgütsel sessizlik ve örgütsel sosyalleşmeye etkisi. Doktora tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

Gökbayrak, N. C. (2020). Çaba-ödül dengesizliği ile örgütsel adalet arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.

Göven, E. (2018). İlkokullarda örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki (Eskişehir İl Merkezindeki İlkokullarda Bir Çalışma). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Eskişehir.

Halis, M ve AKOVA, O. (2008), Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri İçinde Okumuş ve Avcı (Ed.), Turizm İşletmelerinde Örgütsel Adalet, 1. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara.

İçerli, L. (2010). Örgütsel Adalet: Kuramsal Bir Yaklaşım. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi Journal of Entrepreneurship and Development, (5:1).

İyigün, N. Ö. (2012). Örgütsel Adalet: Kuramsal Bir Yaklaşım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(21), 49-64.

Kalman, M. ve Gedikoğlu, T. (2014). Okul yöneticilerinin hesap verebilirliği ile örgütsel adalet arasındaki ilişkinin incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(29-2), 115-128.

Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Kazancı, N. (2010). İlköğretim okullarındaki yöneticilerin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel adalet algıları arasındaki ilişki düzeyi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Kılıç, M. E. (2014). Etik liderliğin, etik kültür ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Mevlâna Üniversitesi, Konya.

Kılıçaslan, S. (2010). Örgütsel adalet algısı ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilere kuramsal bir yaklaşım. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Nartgün, Ş. ve Demirer, S. (2012). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik ile iş yaşamında yalnızlık düzeylerine ilişkin görüşleri. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2).

Öncü, B., (2017). Okul öncesi yöneticilerinin algılanan liderlik stilleri ile okul öncesi öğretmenlerinin yaşadıkları örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kırklareli İli Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Öz, C. S. ve Seyyar, A. (2007). İnsan Kaynakları Terimleri. İstanbul: Değişim Yayınları.

Özdere, M. (2018). Örgütsel kültür algısı ile örgütsel adalet algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Journal Of Social And Humanities Sciences Research, 5(19), 681-689.

Polat, S. (2007). Ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları, örgütsel güven düzeyleri ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.

Serinkan, C. ve Erdiş, Y. Ü. (2014). Dönüşümcü Liderlik Bağlamında Örgütsel Vatandaşlık ve Adalet. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Sezgin Nartgün, Ş. ve Kartal, V. (2013). Öğretmenlerin örgütsel sinizm ve örgütsel sessizlik hakkındaki görüşleri. Bartın University Journal of Faculty of Education, 2(2), 47-67.

Şahin, E. (2014). Ortaöğretim kurumlarında örgütsel kimlik, örgütsel imaj, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel adalet: Bursa Örneği. Doktora tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.

Şenturan, Ş. (2014). Örnek Olaylarla Örgütsel Davranış. İstanbul: Beta Yayınları.

Tan, Ç. (2006). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel adalet konusundaki algıları. E-Journal Of New World Sciences Academy, 5(1), 130-139.

Taşdan, M, Oğuz, E. ve Ertan, Z. (2006). Sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algısı. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 100-111.

Tınaz, P. (2006). İşyerinde psikolojik taciz (Mobbing). Çalışma ve Toplum, 4(11), 13-28.

Titrek, O. (2009). Okul türüne göre okullardaki örgütsel adalet düzeyi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 551-573.

Tutar, H. (2016). Örgütsel Davranış. Ankara: Detay Yayıncılık.

Uzun, T. (2018). Okullarda algılanan örgütsel adalet, yönetici desteği ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişki. Trakya Eğitim Dergisi, 8(4),776-789.

Yalçınsoy, A. (2017). Örgütsel sessizlik ve sonuçları. The Journal of Social Science, 1(1), 1-19.

Yavuz, E. (2010). Kamu ve özel sektör çalışanlarının örgütsel adalet algılamaları üzerine bir karşılaştırma çalışması. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(2), 302-312.

Yeşiladın, G. ve Bayın, G. (2015). Türkiye’de örgütsel sessizlik ile ilgili yapılan araştırmalara yönelik literatür incelemesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(4).

Published

2024-04-30

How to Cite

GÜLBAHAR, B., KUMBAR, A., & KUMBAR, Z. (2024). EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRIMARY SCHOOL TEACHERS PERSEPTIONS OF ORGANIZATIONAL JUSTICE AND ORGANIZATIONAL SILENCE: EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN PRIMARY SCHOOL TEACHERS PERSEPTIONS OF ORGANIZATIONAL JUSTICE AND ORGANIZATIONAL SILENCE. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 10(40), 102–133. https://doi.org/10.5281/zenodo.11093683

Most read articles by the same author(s)