OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMININ ETKİLİLİĞİ HAKAKINDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ


Özet Görüntüleme: 284 / PDF İndirme: 271

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.51293/socrates25-216

Anahtar Kelimeler:

Okul Öncesi Eğitim, Eğitim Programı, Okul Öncesi Eğitim Programları, Okul Öncesi Eğitim Ortamı, Program Değerlendirme

Özet

Okul öncesi eğitim insan yaşamının temelini oluşturur. Bu dönemdeki yaşantılar bireylerin ileriki yaşantılarında önemli rol oynamaktadır. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için iyi bir eğitime ihtiyaç vardır. Bu dönemde verilen eğitim çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini destekleyen; onları ilköğretime hazırlayan bir eğitim sürecidir. Bu eğitim süreci okul öncesi eğitim programına göre yol almaktadır. Okul öncesi eğitim programının uygulanabilir nitelikte olması gerekir. Çünkü okul öncesi eğitim kurumlarında verilen eğitiminin kaliteli olması uygulanan programın niteliği ile doğrudan ilişkilidir. Bu araştırmada,  2012 yılında yayınlanan okul öncesi eğitim programının, farklı mekânlarda ne derecede uygulanabildiğini saptayarak; okul öncesi eğitim kurumlarının altyapısının geliştirilmesi konusundaki önlemlerin alınmasına ilişkin önerilerin geliştirilmesi ve programın uygulanması sürecinde öğretmen ve yönetici görüşlerinin belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışma nitel ve betimsel bir araştırmadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılıp; Nitel veri toplama yöntemi olarak görüşme ve doküman incelemesi yapılmıştır. Araştırmada programın uygulanabilirliği hakkında okul öncesi öğretmenler ile görüşme yapılmıştır. Aynı zamanda 14 anaokulunda incelemeler yapılarak programda yer alan öğrenme merkezlerindeki materyallerin yeterliliği gözlemlenerek kayıt altına alınmıştır. Çalışmada örneklem olarak da amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada sınıfların öğrenme merkezlerinin oluşması için yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Öğrenme merkezlerinde yer alan materyallerin büyük bir oranda materyallerin olmadığı sonucu çıkmıştır. Özel gereksinimli çocuklar için okul öncesi kurumlarının uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Okul Bahçesinin Etkinlikleri uygulamadaki yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Okul Öncesi Eğitim Programında Yer Alan Amaç ve Kazanımların Çocuklara Kazandırılabilme Yeterliliği ile ilgili soruda öğretmenlerin birçoğunun amaç ve kazanımları kazandırdığı sonucuna varılmıştır. Öğrenme merkezinde yer alan materyallerin yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Referanslar

Aral, N., Kandır, A. ve Yaşar, M.C. (2000). Okul öncesi eğitimi ve anasınıfı programı.İstanbul: Nadir Kitap Bilişim ve Reklamcılık A.Ş.

Aydın, A. (2010). Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi programına yönelik değerlendirmeleri (Kars İli Örneği). Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Kafkas Üniversitesi, Kars.

Bailey, K. D. (1994). Methods of social research. New York: The Free Pers.

Büyüköztürk Ş., Çakmak E.K., Akgün Ö.E., Karadeniz Ş. ve Demirel F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Çaltık, İ. (2004). Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu ve anasınıflarında görev yapan öğretmenlerin uygulanan okul öncesi eğitim programına ve programın kullanımına ilişkin görüşlerinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Gedikoglu, T. (2005). Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim Sistemi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 66-80.

Genç, Ş. ve Senemoğlu, N. (2001). Okul öncesi eğitim modül 12 ilköğretimde etkili öğretme ve öğrenme öğretmen el kitabı. T.C. Meb Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı, Ankara.

Güler, D.S. (2003). 4-5 ve 6 yaş okul öncesi eğitim programlarının değerlendirilmesi. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4(13), 53-65.

Kandır, A. (1991). Okul öncesi eğitim kurumlarında 4-6 yaş grubu eğitim programlarının hazırlanmasında öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükler. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Komisyon. (1993). 14. Milli Eğitim Şurası Okul öncesi Eğitimi Komisyonu Raporu, İstanbul: YA-PA Yayınevi A.Ş.

Kubanç, Y. (2014). Okul öncesi eğitim kurumlarının fiziki durumunun incelenmesi. Journal of International Social Research, 7(31), 675-688.

Milli Eğitim Bakanlığı. (2012). Çocuk gelişimi ve eğitimi, oyun etkinliği-1. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Milli Eğitim Bakanlığı. (2012). Okul öncesi eğitim programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Milli Eğitim Bakanlığı. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, http://mevzuat.meb.gov.tr, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı, 20.11.2022.

Milli Eğitim Bakanlığı. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Milli Eğitim Şuraları. http://ttkb.meb.gov.tr, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Oğuzkan, Ş. ve Oral, G. (1993). Okul öncesi eğitimi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Senemoğlu, N. (1994). Okul öncesi eğitim programı hangi yeterlilikleri kazandırır. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10.

Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel biraraştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi, 24(24), 543-559.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (9. Baskı). Ankara: SeçkinYayıncılık.

İndir

Yayınlanmış

2023-01-10

Nasıl Atıf Yapılır

KUŞKAYA, İbrahim, AKGÜN, A., ÖZTÜRK, M., ÇELİK, A., ASLAN, E., & SARP, A. (2023). OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMININ ETKİLİLİĞİ HAKAKINDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(25), 77–94. https://doi.org/10.51293/socrates25-216

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri