8. SINIF TÜRKÇE DERSİNE İLİŞKİN BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME

SUCCESS TEST FOR 8TH GRADE TURKISH LESSON DEVELOPMENT


Özet Görüntüleme: 41 / PDF İndirme: 26

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14016858

Anahtar Kelimeler:

Türkçe Başarısı, Test Geliştirme, Madde İstatistiği, Kazanım

Özet

Öğrenme, öğretme süreçlerinin en önemli ögelerinden ikisi ölçme ve değerlendirmedir. Eğitim sürecinin değerlendirilmesinde sıklıkla başarı testleri kullanılır. Önemli olan ise başarıyı ölçmek için kullanılan bu testlerin niteliğidir. Nitelikli bir başarı testi ancak test geliştirme basamakları takip edilerek hazırlanabilir. Bu çalışmada eğitimde kullanılan başarı testlerinin standardını yükseltmek için madde istatistiği yapılmış sorulardan oluşan bir başarı testi geliştirilmiştir. Bu kapsamda MEB 2019 Türkçe Öğretim Programı’ndan 8. sınıf düzeyinde 17 kritik kazanım belirlenmiş, nitelikli madde hazırlama kurallarına dikkat edilerek çoktan seçmeli madde formuna sahip, her kazanımdan iki adet olmak üzere toplamda 34 adet madde hazırlanmış, bu maddelerden oluşan test kitapçıkları çoğaltılarak Ankara ili Mamak ilçesinde bir okulda 204 sekizinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Uygulama sonrasında ITEMAN analiz programı kullanılarak test maddeleri analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre madde istatistiği çıktıları yorumlanmış, geçerlik ve ayırt edicilik kriterlerine uygun maddeler seçilerek her bir kazanıma ait istenilen özelliklerde 17 madde nihaî teste alınmıştır. Bu çalışmada asıl hedef; okullarda uygulanan başarı testlerinin niteliğini artırmak, bu testler yoluyla öğretim süreci hakkında öğretmen ve öğrencilere geri bildirim vermektir. Bu sayede kazanım eksiklikleri belirlenen öğrenciler ve eğitimde büyük rol sahibi olan öğretmenler, süreç içerisindeki eksikliklerini görebilecek ve bu eksiklikleri tamamlama fırsatı bulabileceklerdir.

Referanslar

Anastasi, A. (1988). Psychological testing. Macmillan: New York.

Ansley, T. (1997). The Role of Standardized Achievement Tests in Grades K12. In G.D. Phye (Ed.), Handbook of Classroom Assessment. Learning, Achievement and Adjustment. California: Academic Press.

Baykul Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme, klasik test teorisi ve uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları.

Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö. ve Köklü, N. (2010). Sosyal bilimler için istatistik (5.Baskı). Ankara: Pegem Akademi

Cronbach, L.J. (1971). Test validation. R. L. Thorndike. “Educational Measurement Wahington D.C.

David, Magnusson, (1967). Test teorisi. Avusturalya: Addison-Wesley Yayıncılık.

Demirel, Ö. (2010). Eğitim sözlüğü. Ankara: Pegem Akademi.

Ebel, R. L. (1965). Measuring Educational Achievement. Prentice Hall, Inc.: New Jersey

Erkuş, A., Sünbül, Ö., Sünbül, S. Ö., Yormaz, S., & Aşiret, S. (2017). Psikolojide ölçme ve ölçek geliştirme-II ölçme araçlarının psikometrik nitelikleri ve ölçme kuramları. Ankara: Pegem Akademi.

Gucken, J. E. (1986). The construction, validation, and use of a diagnostic test in percent for high school students. Temple University, Ann Arbor.

Haladyna, T. M., & Downing, S. M. (1993). How many options is enough for a multiple-choice item? Educational and Psychological Measurement, 53(4), 999-1010

Kan, A. (2006). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Ertem Matbaası.

Lichtenberger, E. O., & Smith, D. R. (2005). Essentials of WIAT II and KTEA II Assessment Essentials of Psychological Assessment. New Jersey: John Willey & Sons.

Özçelik, D. A. (2010). Okullarda ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi.

Sak, U. (2015). Development of a new intelligence test. Paper presented at The Cutting-edge Research on Talent Development Conference, Nurenberg, Germany.

Sanlı Richards, N. (2004). İlköğretim sekizinci sınıf düzeyi için akademik yetenek testi geliştirmeye ilişkin bir çalışma. Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.

Sarıçetin, Z. (2021). 7. sınıf ışığın madde ile etkileşimi ünitesine yönelik başarı testi geliştirme çalışması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Mersin Üniveristesi, Mersin.

Tekin, H. (2000). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınları.

Thissen, D., Steinberg, L., & Fitzpatrick, A.R. (1989). Multiple-Choice Models: The Distractors Are Also Part of the Item. Journal of Educational Measurement, 26(2), 161-176.

Turgut, M. F. ve Baykul, Y. (2010). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi.

MEB Ölçme, Değerlendirme Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü https://odsgm.meb.gov.tr/

İndir

Yayınlanmış

2024-10-31

Nasıl Atıf Yapılır

KALYONCUOĞLU, G. (2024). 8. SINIF TÜRKÇE DERSİNE İLİŞKİN BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME: SUCCESS TEST FOR 8TH GRADE TURKISH LESSON DEVELOPMENT. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 10(46), 178–204. https://doi.org/10.5281/zenodo.14016858