ORYANTALİZM VE POSTKOLONYALİZM İLİŞKİSİ
THE RELATIONSHIP BETWEEN ORIENTALISM AND POSTCOLONIALISM
Özet Görüntüleme: 71 / PDF İndirme: 50
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13985988Anahtar Kelimeler:
Oryantalizm, Postkolonyalizm, Sömürgecilik, EmperyalizmÖzet
Bu çalışmanın amacı oryantalizm ve postkolonyalizm arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçtan hareketle öncelikli olarak oryantalizm ve postkolonyalizm kavramlarına değinilmiştir. Bu bağlamda iki kavram arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Tarihsel süreçte her zaman güçlü olan toplumlar güçsüz olanların üstünde baskı oluşturmuş ve onların kaynaklarından faydalanmayı amaç edinmişlerdir. Sömürgeci dönemden sonra gelen sömürge durumundaki ülkeler bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu ülkeler üstünde Batı ülkeleri sömürgelerini devam ettirebilmek adına yeni yöntemler aramıştır. Bu esnada diğer ülkeleri kendisinden farklı tutabilmek için kendisini merkez görerek sömürge durumunda olanları ise ötekiler olarak sınıflandırmaya tabi tutmuştur. Oryantalizm ise bu noktada bu anlayışın Doğu kavramı üstünde uygulamıştır. Sömürgeci dönem sonrasında da Batı’nın sömürge imkânını devam ettirebilme ve bunu yaparken meşru kılma anlayışı ise postkolonyalizm olarak ifade edilmiştir. Bu bağlamda bu iki kavramın arasında ayrılmaz bir bütünün varlığı oluşmuş olup birbirleri ile ilişkilidir. Bu ilişkiden birbirini besleyen iki kavram olarak bahsetmek doğru olacaktır. Sonuç olarak oryantalizm ve postkolonyalizm Batı’nın Doğu üzerinde ortaya çıkardığı sonuçların ve problemlerin perspektifinde gelişme göstermiş ve birbirleri ile doğrudan ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Postkolonyalizm, Emperyalizm, Sömürgecilik.
Referanslar
Beyazyüz, S. (2017). Oryantalizm ve Oksidentalizm Kavramları Çerçevesinde 11 Eylül Sonrası Hollywood Sineması ve Türk Sinemasında Öteki Temsilleri. Yüksek Lisans Tezi. Konya, Türkiye: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı.
Çelik, S. H. (2017). Sanatta Oryantalizm ve Bir Oryantalist Olarak Osman Hamdi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul, Türkiye: Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim ve Tasarım Anasanat Dalı İletişim Sanatları ve Tasarım Sanat Dalı.
Doğanay, G. (2022). Küresel Çağda Postkolonyallik ve Postkolonyalizm. Mülkiye Dergisi, 46(3), 745-766.
Eren, G. (2013). Edward Saıd : Oryantalist Söylem Analizinin Metodolojik Temelleri. Doktora Tezi. Erzurum, Türkiye: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı.
Ergül, S. (2022). Oryantalizm. İstanbul: Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi.
Germaner, S., & İnankur, Z. (1989). Oryantalizm ve Türkiye. İstanbul: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları.
Gül, M. S. (2021). Diplomasi Bağlamında Postkolonyalizm. Researchgate.net, 1-22.
Güngör, B. (2018). Postkolonyalizm ve Edebiyat Türk Edebiyatında Sömürgeciliğe Bakış. Ankara: Hece Yayınları.
J.C.Young, R. (2024). Postkolonyalizm : Çok Kısa Bir Giriş. (T. Sivrikaya, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
Kılıç, M. (2020). Afrika Edebiyatında Postkolonyalizmin Sudan Örneği : Tayyib Salih’in Kuzeye Göç Mevsimi Romanı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı.
Mızrak, S. (2023). Postkolonyalizm Çerçevesinde Sivil Toplum Kuruluşları ve İletişim Stratejilerinde Belgesel Film : Merchy Shıps Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı.
Mutman, M. (2002). Şarkiyatçılık / Oryantalizm İçinde Modern Türkiye’de Siyasal Düşünce (Cilt 3). İstanbul: İletişim Yayınları.
Said, E. (1998). Oryantalizm (Doğubilimi), Sömürgeciliğin Keşif Yolu. (S.Ayaz, Çev.) İstanbul: Pınar Yayınları.
Sarı, O. (2008). Oryantalizm Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Elazığ, Türkiye: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı.
Sarı, O. (2008). Oryantalizm Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Elazığ, Türkiye: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı.
Süphandağı, İ. (2004). Batı ve İslam Arasında Oryantalizm. İstanbul: Maarif Mektepleri.
Taşkın, Y. (2023). 44.Oryantalizm, Postkolonyalizm ve Amerikan Barış Gönüllüleri. Rumelide Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 771-789.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.