BİREYSEL HAFIZANIN GÖRSEL KAYITLARI OLARAK AİLE FOTOĞRAFLARI

FAMILY PHOTOGRAPHS AS VISUAL RECORDS OF INDIVIDUAL MEMORY


Özet Görüntüleme: 109 / PDF İndirme: 29

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14543608

Anahtar Kelimeler:

Bireysel Hafıza, Aile Fotoğrafları, Arşiv

Özet

Araştırma; fotoğrafların bireysel hafıza üzerindeki işlevi, geçmişi nasıl şekillendirdiğini ve belleğin işleyişiyle olan ilişkisini incelemektedir. Fotoğrafların hem kişisel anlatım aracı olarak kullanımı hem de sanatsal bir ifade biçimi olarak dönüşümü, bireysel hafızanın yeniden yorumlanmasına ve geçmişe dair yeni perspektifler sunulmasına olanak tanımaktadır. Bu çalışma; Bireysel belleğin oluşumunu, aile fotoğraflarının kullanımı ve sanatsal potansiyelini ortaya koyarak bellek, kimlik, var olma bağlamlarıyla birlikte bireyin kendi hikâyesini inşa etme sürecine dair bilgiler sunmaktadır. Fotoğraf, 19. yüzyılın ortalarında icat edildiğinden beri hem belgeler yaratma hem de sanat yaratımı amacıyla kullanılmaktadır. İlk başlarda teknik sınırlamalar nedeniyle daha çok statik görüntüler sunan fotoğraf, teknolojik gelişmelerle hareketli anları ölümsüzleştirebilecek bir araç haline gelmiştir. Sanat dünyasında ise fotoğraf, belgelemenin ötesine geçerek sanatçıların kavramsal ifade biçimi olmuştur. Özellikle 20. yüzyılda sürrealizm ve dadaizm gibi akımlarda önemli bir rol oynamış ve günümüzde çağdaş sanatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Fotoğraflar bireyin geçmişi hatırlamasında etkili birer araçtır; anıları canlandırır ve bireysel kimliğin oluşum sürecine ışık tutar. Baudrillard ve Clarke gibi düşünürler, fotoğrafın zamanı sabitlediğini, ancak aynı zamanda geçmişle bugünü birbirine bağladığını belirtir. Fotoğraflar yalnızca bir belgeleme aracı değil, aynı zamanda estetik ve düşünsel bir ifade biçimidir. Ahu Antmen, fotoğrafın salt görüntüden çok, kavramsal bir sanat medyumu olarak değer kazandığını vurgular. Bireysel hafızanın bir yansıması olarak aile fotoğrafları, geçmişe dair kişisel ve kolektif bağların temsilcisidir. Aile albümleri, kişisel tarihin belgelerini sunarak nesiller arasında köprü kurar. Sontag’a göre, fotoğraflar yoğun bir hatırlama formu sunar ve anıları bir veciz söze dönüştürür. Sanatçı Gülsün Karamustafa’nın çalışmaları da bireysel hafızayı toplumsal belleğe bağlayarak, fotoğrafın hem kişisel hem de evrensel anlatım gücünü ortaya koyar. Sonuç olarak, fotoğraf geçmişi belgelemekten öte, bireysel ve toplumsal belleğin oluşumunda önemli bir araçtır. Aile fotoğrafları, bireysel kimliğin ve hafızanın görsel kayıtları olarak sanat ve hatırlama süreçlerinde merkezi bir rol oynamaktadır.

Referanslar

Antmen, A. (2014). Sanat ve fotoğraf üzerine birkaç not. AFSAD, Kontrast Fotoğraf Dergisi, 39, 10-12.

Akarçay, G. Ö. (2015). Glokalleşme bağlamında vernakular fotoğraf: Aile albümleri. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 24, 87-96.

Baudrillard J. (2006). Kusursuz cinayet. Çev. N. Sevil. İstanbul.

Clarke, G. (2017). Güzel sanatların bir dalı olarak fotoğraf. İstanbul: Hayalperest Yayınevi.

Connerton, P. (2019). Toplumlar nasıl anımsar?, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Heinrich, B. (2007). Gülsün Karamustafa Güllerim Tahüyyüllerim. (Çev: Erden Kosova). İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.

Huyssen, A.(1999). Alacakaranlık anıları/ Bellek yitimi kültüründe zamanı belirlemek. Çev. K. Atakay. İstanbul: Metis Yayıncılık.

Schacter, D. L., Gutchess, A. H., & Kensinger, E. A. (2015). Belleğin özgüllüğü: Bireysel ve kolektif hatırlamanın etkileri. Derleyen: P. Boyer ve J. V. Wertsch, Zihinde ve kültürde bellek. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Sontag, S. (2004). Başkalarının acısına bakmak. İstanbul: Agora Kitaplığı.

Yılmaz, E. B. (2019). Edebiyat şehir hafıza-Türk romanında hafıza mekânı olarak şehir (1940-1960). İstanbul: Kesit Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

KATIRCILAR, M., & ÖZGÜR , F. (2024). BİREYSEL HAFIZANIN GÖRSEL KAYITLARI OLARAK AİLE FOTOĞRAFLARI: FAMILY PHOTOGRAPHS AS VISUAL RECORDS OF INDIVIDUAL MEMORY. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 10(48), 67–73. https://doi.org/10.5281/zenodo.14543608