OMBUDSMANİŞİM: ANGLO-SAKSON COĞRAFYADAN EK REFERANSLAR
OMBUDSMANANCE: ADDITIONAL REFERENCES FROM ANGLO-SAXON GEOGRAPHY
Özet Görüntüleme: 57 / PDF İndirme: 31
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13789008Anahtar Kelimeler:
Ombudsman, Yönetişim, Anglo-Sakson Kültür, OmbudsmanişimÖzet
Ombudsman ve yönetişim kavramlarının birleştirilmesinden meydana gelen ombudsmanişim kavramı, akademik literatüre Prof. Dr. Kadir Caner Doğan tarafından kazandırılmıştır. Ombudsman, vatandaşlardan almış olduğu şikâyetlerle çalışan bir denetim teşkilatıdır. Dünyada ilk defa İsveç’te ortaya çıkmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Yönetişim, bir devlette kamusal politikaların belirlenmesinde siyasal iktidara ek olarak sivil toplum ve özel sektörün de payının bulunması gerektiğini belirten bir kavramdır. Dünyada 1990’lı yıllardan sonra akademik yazına girmiştir. Bu iki kavramın birleşmesinden meydana gelen ombudsmanişim, aslında iki yarım parçayı bütünlemektedir. Ombudsmanişim, yeni ortaya atılan bir kavram olarak doğal hukuk ve çağdaş felsefe açısından önemli ipuçları taşımaktadır. Bundan sonra bu konularda araştırma yapacaklar için bir rehber olma niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada, ombudsmanişime genel bir giriş yapılması temel amaç olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, önemli referanslar gösterilerek kavramın özellikle Anglo-Sakson kültür ve dünya ile ilişkisi belirtilmiştir. Çünkü Anglo-Sakson coğrafyanın konu açısından kilit özellikler taşıdığı düşünülmektedir. Çalışmanın yöntemi, nitel analize bağlı literatür taramadır.
Referanslar
Acemoğlu, D. ve Robinson, J. A. (2022). Ulusların düşüşü. Çev. Solina Silahlı. İstanbul: Doğan Kitap.
Addink, H. (2019). Good governance. Oxford University Press, UK.
Cevizci, A. ve Küçükalp, K. (2014). Batı düşüncesi. İstanbul: İSAM.
Doğan, K. C. (2021). Ombudsman teorisi: İnterdisipliner bir analiz. International Social Sciences Studies Journal, 7(91), 5182-5190.
Doğan, K. C. (2024a). Ombudsmanance: A New Concept in Social Sciences on Ombudsman Theory. Journal of Public Administration, Finance and Law, 31, 100-105.
Doğan, K. C. (2024b). John Rawls’ta Toplum sözleşmesi, adalet ve hakkaniyet kavramları: Ombudsman modeli kurmak. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 10(37), pp.157-174.
Doğan, K. C. ve Uğur, Ö. (2018). The Effectiveness of Ombudsman in Improving Good Administration in the European Union (EU). Marin Rusev, Eric Straus, Cevdet Avcıkurt, Abdullah Soykan, Bekir Parlak (Eds.), Social Sciences Researches in the Globalizing World, St. Kliment Ohridski University Press, Sofia, pp.180-192.
Dong, L. (2015). Public administration theories. USA: Palgrave Macmillan.
Erdağ, R. (2013). John Rawls’un mükemmel toplum düşüncesi: eleştirel bir bakış. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 35-41.
Gökalp, Z. (2021). Türkçülüğün esasları. İstanbul: Kapra Yayıncılık.
Greenfeld, L. (2017). Milliyetçilik. Çev. Abdullah Yılmaz. İstanbul: Alfa Yayınları
Kalkışım, H. M. (2019). Yönetişim kavram ve teorisi üzerine bir değerlendirme. Bekir Parlak, Kadir Caner Doğan (Eds.), E-Yönetişim içinde (ss.19-32). İstanbul: Beta Basım Yayım.
Kuhn, T. S. (2015). Bilimsel devrimlerin yapısı. Çev. Nilüfer Kuyaş. İstanbul: Kırmızı Yayınları.
Kymlicka, W. (2020). Çokkültürlü yurttaşlık. Çev. Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Lijphart, A. (2016). Demokrasi modelleri. Çev. Güneş Ayas. İstanbul: İthaki Yayınları.
Moore, Jr., B. (2016). Diktatörlüğün ve demokrasinin toplumsal kökenleri. Çev. Alaeddin Şenel. Ankara: İmge Kitabevi.
Mosca, G. (2005). Siyaset biliminin temelleri. Çev. Hasan İlhan. Ankara: Alter Yayıncılık.
Parlak, B. ve Doğan, K. C. (2020). Kamu yönetimi kuramlarına giriş. Sakarya: Değişim Yayınları.
Uslu, C. (2009). Doğal hukuk ve doğal haklar. Ankara: Liberte Yayınları.
Yükselbaba, Ü. (2018). Çağdaş dağıtıcı adalet kuramları: Rawls’a ve Dworkin’e göre dağıtıcı adalet. Kamu Hukukçuları Platformu. İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.