ÖZEL EĞİTİMDE AİLENİN KATILIMI VE ROLÜ
FAMİLY PARTİCİPATİON AND ROLE İN SPECİAL EDUCATION
Özet Görüntüleme: 304 / PDF İndirme: 97
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13120468Özet
Bu çalışmanın amacı özel eğitimde ailenin rolünün incelenmesidir. Bu amaçtan hareketle öncelikli olarak özel eğitimin ne olduğu ve önemine bunun yanı sıra da özel eğitimde ailenin rolüne değinilmiştir. Eğitim insanların gerek sosyal gerek duygusal, bilişsel vb. açıdan gelişimini sağlamakla birlikte yaşamın her anında gerçekleşen bir olgudur. İnsanların almış olduğu eğitim sosyalleşmesini gerçekleştirmekle birlikte toplumda bir kimlik kazanmasını da sağlamaktadır. Nitekim insanın ilk sosyalleşmesinin sağlandığı ortam ailedir. Sonraki süreçlere bakıldığında ise okul süreci ile birlikte planlı, programlı, kapsam ve nitelikli bir sosyalleşme içerisinde kendisini bulduğu görülür. Bu bağlamda bireyin doğduğunda veya sonradan meydana gelen özel gereksinimi farklı bir eğitim almasını gerektirmektedir. Bu noktada özel eğitim kendisini gösterir. Özel eğitimde ailenin rolü ise özel gereksinimli bir çocuğun gelişim ve eğitimi bakımından kritik bir önem taşımakla birlikte elzem bir durumdur. Aileler, çocuğun değerlendirme ve gelişimi bakımından aktif olarak rol alırken evde eğitim programlarını da uygulayarak özel gereksinimli çocuğa destekte bulunmalıdır. Ailenin özel eğitimdeki rolü çocuğun özgüven, motivasyon ve gelişimi ile eğitimi konusunda topluma katılımının sağlanması için kilit rol alır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği ile desenlenmiştir. Sonuç olarak ailenin özel eğitim alanında özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması ve akranlarına yakın düzeye getirilmesi bakımından gelişiminin sağlanmasında kilit bir rol aldığı ve elzem olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın alan yazında özel eğitimde aile konusuna katkı sağlayacağı ve eksikliği dolduracağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Eğitim, Özel Eğitim, Aile, Gelişim, Engelli.
Referanslar
Alptekin, K. (2004). Ana hatlarıyla özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında aile eğitim programının yapılandırılması. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 4(1), 1-15.
Ar, Ö. F., Şen, M. ve Melekoğlu, M. (2022). Erken çocuklukta özel eğitimde ailenin rolü. Trakya Eğitim Dergisi, 12(2), 637-646.
Başer, A. (2021). Özel eğitimde ailenin rolü. www.salihliram.meb.k12.tr. web sitesi: https://salihliram.meb.k12.tr/icerikler/ozel-egitimde-ailenin-rolu_7967858.html adresinden alındı.
Bilgiç, N., Taştan, A. ve Kurukaya, G. (2021). Özel yetenekli bireylerin eğitimi strateji ve uygulama kılavuzu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Cavkaytar, A. (2012). Toplum ve Aile. Ankara: Vize Yayıncılık.
Demirel, S. (2005). Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinde aile eğitiminin önemi. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi(1), 61-74.
Diken, İ. H. (2008). Özel eğitime gereksinimi olan öğrenciler ve özel eğitim. Ankara: Pegem Yayınevi.
Eylül. (2020). Özel eğitimde ailenin rolü. www.eylulrehabilitasyon.com.tr. web sitesi: https://www.eylulrehabilitasyon.com.tr/makale/34-ozel-egitimde-ailenin-rolu adresinden alındı.
Gözel, İ. (2023). Özel eğitim öğretmen adaylarının özel eğitim öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ve öğretme motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Lefkoşa.
İzci, E. (2005). Sınıf öğretmeni adaylarının özel eğitim konusundaki yeterlilikleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 4(14), 106-114.
Karabörk, R. (2018). Özel eğitim okulu yöneticilerinin özel eğitim mevzuatına ilişkin görüşleri. Yüksek lisans tezi, Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale.
Madalyon. (2022). Özel Eğitim Nedir ? Kimler Özel Eğitim Alır ? www.madalyonklinik.com web sitesi: https://madalyonklinik.com/gundem/ozel-egitim/ adresinden alındı
Mengi, A. (2020). Engelli Bireylerin Gözüyle Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerindeki Eğitim Durumlarının İncelenmesi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(1), 19-33.
Özdemir, M. (2017). Özel Eğitim Öğretmenlerinin Aile Eğitim Programlarının Hazırlanması ve Uygulanmasına İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi ( Ankara İli Örneği ). Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Özdemir, O. (2013). Özel Eğitimde Aile Eğitimi ve Rehberliği : Ailelere Sunulan Hizmetler ve Destekler. Ankara : Vize Yayınları.
Şirinler. (2018, 05 01). Özel Gereksinimli Çocuk ve Aile. www.osmaniyerehabilitasyon.com web sitesi: https://osmaniyerehabilitasyon.com/ozel-gereksinimli-cocuk-ve-aile adresinden alındı
Şirinler, Y. (2022). Kimler Özel Eğitime İhtiyaç Duyar. www.yamansirinler.com web sitesi: https://yamansirinler.com/kimler-ozel-egitime-ihtiyac-duyar/ adresinden alındı.
Yakupyan, P. (2019). Özel Eğitim Neden Bu Kadar Önemli. ww.oced.org.tr. web sitesi: https://www.oced.org.tr/ozel-egitim-neden-bu-kadar-onemli/ adresinden alındı.
Yıldırım, H. (2023). Ailenin Geliştirici Rolü : Özel Eğitimde Aile Faktörü. www.ozguradimlar.com.tr.web sitesi: https://ozguradimlar.com.tr/ozel-egitimde-aile-faktoru/ adresinden alındı.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.