ÖĞRETMEN MOTİVASYONUNUN KURAMSAL ÇERÇEVEDE İNCELENMESİ
Özet Görüntüleme: 211 / PDF İndirme: 211
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8151160Anahtar Kelimeler:
Öğretmen, motivasyon, kuramsal çerçeveÖzet
Yapılan araştırmada öğretmen motivasyonu kuramsal çerçevede incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda motivasyonu ele alan çalışmalarda motivasyon kavramı ile birlikte öğretmen motivasyonun irdelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma motivasyon kavramını öğretmen bağlamında ele alan erişime açık bilimsel çalışmalardaki bilgiler ile sınırlıdır. Araştırmada incelenen alanyazında özellikle öğrenciler üzerinde öğretmen motivasyonunun etkili olduğu belirlenmiştir. Eğitim kurumlarında bazı öğrenciler karşılaştıkları bir derse, konuya veya probleme çözüm bulmaya istekliyken sınıfa girmekten çekinirler ve derse katılmaktansa kaçmayı tercih ederler. Bazı öğrencilerin bundan hoşlandığı söylenebilir. Literatür, öğrenciler arasındaki bu farklılıkların oluşmasında etkili olan temel faktörün motivasyon olduğunu göstermektedir. Bu isteklendirmenin yani motivasyonunun öğretmen motivasyonu ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Alanyazında motivasyon bireyin gelişmesine, büyümesine ve tüm potansiyellerini en etkili biçimde kullanmasına yol açan süreç olarak ifade edilmektedir. Öğretmen motivasyonu bu bağlamda değerlendirildiğinde, öğretmenin kendini geliştirmesi, mevcut yeterliliklerini öğrenme ortamına yansımasının motivasyonla alakalı bir süreç olduğu söylenebilir. Araştırma kapsamında incelenen dokümanlardan öğretmen motivasyonunun takdir edilme ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Takdir edilmenin başarının sürdürülebilirliği için önemli olduğu söylenebilir. Öğretmenin yaptığı faaliyetlerden dolayı takdir edilmesi maddi kaynaklarla olmasına gerek olmaksızın sözlü yapılacak onure edici ifadelerle de sağlanabilir. Yapılan araştırmada öğretmen motivasyonu kuramsal çerçevede incelenmiştir. İleride yapılacak araştırmalarda kuramsal çerçeve ve ilgili araştırmalar dikkate alınarak öğretmen motivasyonu belirlenerek etki eden faktörler derinlemesine tespit edilebilir. Araştırmada ilgililerin öğretmen motivasyonunu etkileyen olumsuz faktörleri minimize ederek olumlu faktörleri ön planda tutmaları, öğretmenlerin motivasyonunu artıracak ödül sisteminde değişiklikler yapılması önerilmiştir.
Referanslar
Acuner, Ş.A. (2010). Örgüt kültürünü oluşturan unsurların çalışanlar üzerindeki etkileri. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları.
Akbaba, S. (2006). Eğitimde motivasyon. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 343-361.
Akın, U. ve Oğuz, E. (2010). Öğretmenlerin işkoliklik ve tükenmişlik düzeylerinin ilişkisi ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 16(3), 309-327.
Ayık, A., Akdemir, Ö. A., ve Seçer, İ. (2015). Öğretme motivasyonu ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Current Research in Education, 1(1), 33-45.
Başaran, İ.E. (1984). Yönetime giriş. Ankara: A.Ü.E.B.F. Yayınlar.
Duman, B. Y. (2008). Öğrencilerin benimsedikleri eğitim felsefeleriyle kullandıkları öğrenme strateji ve öğrenme stillerinin karşılaştırılması. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 203-224.
Ergün, M. (2012). Sınıfta motivasyon. E. Karip (Ed) içinde, Sınıf yönetimi (s. 135). Ankara: Pegem Akademi.
Ertürk, R. (2016). Öğretmenlerin iş motivasyonları. Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi, 2(3), 1-15.
Girgin-Çatalkaya, K. (2019). Öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin incelenmesi: Büro yönetimi öğretmenleri üzerinde bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
Gündoğdu, G. (2018). Liderlik tarzlarının özel okullarda çalışan öğretmenlerin iş tatminleri ve motivasyonları üzerindeki etkileri: Görgül bir araştırma. Doktora tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
Güngör, A. (2019). Okul yöneticilerinin duygu yönetimi yeterlilikleri ile öğretmenlerin motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Yüksek lisans tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak.
Hartnett, M., George, A. S., & Dron, J. (2011). Examining motivation in online distance learning environments: Complex, multifaceted and situation-dependent. International Review of Research in Open and Distributed Learning, 12(6), 20-38.
Jones, G. R., & George, J. M. 2008. Contemporary Management. McGraw-Hill Education.
Kang, Y. (2017). A comparative study of game-based online learning in music appreciation: An analysis of student motivation and achievement. Doktora tezi, Florida Üniversitesi, ABD.
Karataş, S. (2017). Eğitimde Motivasyon. İ. Günbayı (Ed.) içinde, Sınıf yönetimi (s. 143- 168). İstanbul: Lisans Yayıncılık.
Kesendere, Y., Sakin, A. Ş. ve Acar, A. K. (2020). Educators’ views on online/distance violin education at Covid-19 outbreak term. Journal for the Interdisciplinary Art and Education, 1(1), 1-19.
Kocamangil, G. N., Altungül, A. ve Girgin, M. (2021). Çevrimiçi viyolonsel ustalık sınıflarında eğitim gören öğrencilerin öğrenim süreçlerine ilişkin değerlendirmeler. Konservatoryum-Conservatorium, 8(1), 29-40.
Korth, M. (2007). Maslow-Move Aside! A Heuristical Motivation Model for Leaders in Career and Technical Education. Journal of industrial teacher education, 5-36.
Logeswaran, A., & Ongsiewhar, C. (2019). A case study of Alderfers‟ theory of motivation on college students volunteering in events. Qualitative and Quantitative Research Review, 1(1), 186-196.
Moran, B. B. (2013). Library and ınformation center management. Santa Barbara, CA. Libraries Unlimited.
Nevid, J. S. (2013). Psychology: Concepts and applications. Belmont, CA. Wadsworth Cengage Learning.
Öncü, H. (2004). Motivasyon. Ankara: Nobel.
Özalp, E. ve Kırel, Ç. (2011). Örgütsel davranış. Bursa: Ekin Basım Yayım Dağıtım.
Robbins, S. P., & Judge, T. A. 2013. Organizational Behaviour. Boston. Pearson Education, Inc.
Sever, G. (2020). The effect of the QR code game on motivation in suzuki violin lessons. International Online Journal of Educational Sciences, 12(4), 147-164.
Sever, G. (2021). Opinions of teachers on the implementation of the Orff-Schulwerk approach in online lessons. International Online Journal of Educational Sciences, 13(4), 949-964.
Tuzcuoğlu, S. (2014). Motivasyon (Güdülenme). A. Bakioğlu (Ed.) içinde, Eğitim psikolojisi (s. 299-310). Ankara: Nobel.
Ugar, Y. (2019). Okul müdürlerinin liderlik uygulamaları ile öğretmenlerin motivasyonu arasındaki ilişki. Yüksek lisans tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
Wigfield, A., Guthrie, J. T., Tonks, S., & Perencevich, K. C. 2004. Children's motivation for reading: Domain specificity and instructional influences. Journal of Educational Research, 97, 299-309.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.