SINIF ÖĞRETMENLİĞİNİN İLK YILLARINDA YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Özet Görüntüleme: 217 / PDF İndirme: 215
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8151139Anahtar Kelimeler:
Sınıf Öğretmeni, Sorun, Çözüm ÖnerileriÖzet
Yapılan araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün eğitim kurumlarında ilk defa sınıf öğretmeni olarak göreve başlayan öğretmenlerin meslekteki ilk yıllarında yaşadıkları sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Belirtilen amaç doğrultusunda araştırmada sınıf öğretmenleri ile görüşmeler yapılarak “Sınıf öğretmenliğinin ilk yıllarında yaşanan sorunlar nelerdir?” ve “Sınıf öğretmenliğinin ilk yıllarında yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerileri nelerdir?” problemlerine cevap aranmıştır. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme yolu ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılında belirlenen 17 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenliğin ilk yıllarında sınıf öğretmenlerinin öğrencilerle, öğretmenlerle, velilerle ve okulun diğer paydaşları ile ilişki ve iletişim konusunda sorun yaşadıkları belrilenmiştir. Ayrıca araç-gereç temini, bakım-onarım işleri ve okul çevresi ile ilişkiler bağlamında sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Araştırmada öğrenci bağlamında disiplin, devamsızlık, okul yönetimlerinin taleplerinin yoğunluğu ve okul çevresini kontrol edememe konusunda yaşanan zorluklar yaşadıkları belrilenmiştir. Öğretmen bağlamında ise öğretmen desteğinin azlığı, öğretmenlerin ilgisizliği, talep fazlalığı ve memnuniyetsizlik; veli bağlamında veliler ile görüşememe, veli desteğinin azlığı, iş yoğunluğu ve okul faaliyetlerine katılmama; finansman bağlamında ödenek yetersizliği, ödeneklerin zamanında gelmemesi, çalışan temizlik personelinin eksikliği ile bakım ve onarım maliyetlerinin çokluğu konularında zorluklar yaşandığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada sınıf öğretmenlerinden, okul çalışanlarından, öğretmenlerden ve velilerden destek alarak mesleklerinin ilk yıllarında yaşadıkları zorluklarla mücadele ettikleri belirlenmiştir.
Referanslar
Bursalıoğlu, Z. (2005). Eğitim yönetiminde teori ve uygulama. Ankara: Pegem Akademi.
Çalık, C. ve Şehitoğlu, E. T. (2006). Okul müdürlerinin insan kaynakları yönetimi işlevlerini yerine getirebilme yeterlilikleri. Milli Eğitim Dergisi, 35(8), 94-110.
Dickson, M., Riddlebarger, J., Stringer, P., Tennant, L., & Kennetz, K. (2014). Challenges faced by Emirati novice teachers. Near and Middle Eastern Journal of Research in Education, 1-10.
Erdoğan, İ. (2003). Okul yönetimi öğretim liderliği. Sistem.
Ertürk, R. (2017). Öğretmenlerin iş motivasyonunu artıran ve olumsuz etkileyen durumların incelenmesi. Asos Journal, 582-603.
Feiman-Nemser, S. (2001). From preparation to practice: Designing a continuum to strengthen and sustain practice. Teachers College Record, 103(6), 1013-1055.
Feiman-Nemser, S. (2003). What new teachers need to learn. Educational Leadership, 60(8), 25-29.
Gergin, E. (2010). Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin ilk yıllarda karşılaştığı zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma yolları [Yüksek lisans tezi], Marmara Üniversitesi.
Gürbüz, R., Erdem, E. ve Yıldırım, K. (2013). Başarılı okul müdürlerinin özellikleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 167-179.
Hammond, M. (2005). Next steps in teaching: A guide to starting your career in the secondary school. Routledge.
Kayıkçı, K. (1999). Toplam kalite yönetiminde liderlik. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 20(5), 577-595.
Korkmaz, İ., Saban, A. ve Akbaşlı, S. (2004). Göreve yeni başlayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin karsılaştıkları güçlükler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 38, 266-277.
Şişman, M. ve Turan, S. (2004). Eğitim ve okul yönetimi. eğitim ve okul yöneticiliği. Pegem Akademi.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Nitel araştırma yöntemleri. Seçkin.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.