SINIF ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE İLKOKULDA VELİLERİN KARARLARA KATILIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Özet Görüntüleme: 140 / PDF İndirme: 146
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8169809Anahtar Kelimeler:
Sınıf Öğretmeni, İlkokul, Veli, Karar, KatılımÖzet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre ilkokulda velilerin kararlara katılımının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda sınıf öğretmenleri ile görüşmeler gerçekleştirilerek “İlkokullarda veliler kararlara katılım durumu nasıldır?”, “İlkokullarda velilerin kararlara katılmasının eğitim faaliyetlerine etkisi nasıldır?”, “İlkokullarda velilerin kararlara katılımını etkileyen faktörler nelerdir?”, “İlkokullarda velilerin kararlara katılımını artırmak için kullanılan yöntem/ stratejiler nelerdir?”, “İlkokullarda velilerin kararlara katılımını artırmak için öğretmenlerin ve okul yönetimlerinin yapması gerekenler nelerdir?” alt amaçlarınaa ulaşılmaya çalışılmıştır Belirtilen amaçlara ulaşmak için araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu gönüllü katılım gösteren 15 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmıştır. Toplanan veriler nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan içerik analizi yolu ile çözümlenip raporlaştırılmıştır. Araştırmada velilerin “Eğitim-Öğretim Faaliyetleri”, “Okulun Fiziksel Kapasitesinin Arttırılması” ve “Çeşitli Faaliyetlerin Düzenlenmesi” konularında kararlara katılım gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada velilerin kararlara katılım göstermesinin eğitim-öğretim sürecine, okul atmosferine ve okul-öğretmen-öğrenci-veli işbirliğine etki ettiği belirlenmiştir. Bunların yanında araştırmada sınıf öğretmenleri ile yapılan görüşmelerde ilkokulda velilerin kararlara katılımını artırmak için okul yönetimlerine okul aile birliğinin aktif çalışmasını sağlama, eleştiriye ve yeni fikirlere açık olma, ebeveyn ve öğrencileri etkileyecek kararlarda velilerin fikirlerini alma, velilerle samimi ve içten iletişim sağlama, veli katılımına yönelik sosyal faaliyetlerin yapılmasını teşvik etme ve veli görüşmeleri için uygun alanlar oluşturma, öğretmenlere ise velilerle samimi ve içten iletişim sağlama, eleştiriye ve yeni fikirlere açık olma, ev ziyaretlerine önem verme, bireysel görüşmelere yeterli zaman ayırma ile ebeveyn ve öğrencileri etkileyecek sınıf içi kararlarda velilerin fikirlerini alma bağlamlarında öneriler sunulmuştur.
Referanslar
Abbak, B. S. (2008). Okul öncesi eğitim programındaki aile katılımı etkinliklerinin anasınıfı öğretmenleri ve veli görüşleri açısından incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
Akkaya, M. (2007). Öğretmen ve velilerin okulöncesi eğitim kurumlarında uygulanan aile katılım çalışmalarına ilişkin görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Akkök, F. (2003). Ailelerin Eğitim Sürecine Katılımı. Y. Kuzgun (Der.), İlköğretimde rehberlik. Ankara: Nobel Yayınları.
Aslanargun, E. (2007). Okul-Aile işbirliği ve öğrenci başarısı üzerine bir tarama çalışma. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(18), 119-135.
Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2020). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
Creswell, J. W. (2017). Karma Yöntem Araştırmalarına Giriş, (Çev. M. Sözbiliri), Ankara: Pegem Akademi.
Çamlıbel Çakmak, Ö. (2010). Okul öncesi eğitim kurumlarında aile katılımı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(1), 1-18.
Erden, M. (2005). Öğretmenlik mesleğine giriş. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
Erdoğan, Ç. ve Demirkasımoğlu, N. (2010). Ailelerin eğitim sürecine katılımına ilişkin öğretmen ve yönetici görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 16(3), 399-431.
Erdoğan, İ. (2004). Okul yönetimi öğretim liderliği. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
Ersoy, Ö., Ömeroğlu, E. ve Kandır A. (2003). 36-72 aylık çocukların eğitimi için yıllık plan örnekleri ve aile katılımı çalışmaları. Aile katılımı çalışmaları. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
Froiland, J. M., Peterson, A. ve Davison, M. L. (2013). The long-term effects of early parent involvement and parent expectation in the USA. School Psychology International, 34(1), 33-50.
Günay Bilaloğlu, R. ve Aktaş Arnas, Y. (2019). Okul öncesi eğitimde aile katılımı engelleri ve süreçte karşılaşılan sorunlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(3), 804-823.
Gürşimşek, İ. (2002). Etkin öğrenme ve aile katılımı. Dokuz Eylül Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.
Güzelyurt, T., Birge, F. ve Ökten, A. (2019). Okul öncesi öğretmenlerinin aile katılımına yönelik görüşleri. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi, 2(1), 64-74.
Kapusuzoğlu, Ş. (2008). Okula dayalı yönetimde denetim sisteminin işlevselliği ve katkısının değerlendirilmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(16), 143-155.
Kartal, S. (2008). İlk ve ortaöğretim kurumlarında velinin okul yönetimine katılımı. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 23-30.
Kaya, Ö., M., Cihangir, S. ve Dinç, B. (2004). Okulöncesi eğitim kurumlarında aile katılımına yönelik bir model önerisi. 1. Uluslararası Okulöncesi Eğitim Kongresi. YA-PA Yayınları: İstanbul, 379-397.
Köksal Eğmez, C.F. (2008). Okul öncesi eğitim kurumlarında ailelerin eğitime katılımı (Kocaelinde beş anaokulunda yapılan araştırma). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
Lunenburg Fred, C., & Ornstein, A. C. (2013). Educational administration educational management translation (6. Baskı). Gökhan Arastaman (Ed.). Ankara: Nobel Yayınları
MEB. (2013). Okul öncesi eğitim programı. Ankara: Meb Basımevi.
MEB. (2015). MEB Okul öncesi eğitim programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
Oğuzkan, Ş. ve Oral, G. (2003). Kız sanat okulları için okulöncesi eğitimi. İstanbul: MEB.
Orçan Kaçan, M., Kimzan, İ., Güler Yıldız, T. ve Çağdaş, A. (2019). Öğretmen ve ebeveynlerin aile katılımını etkileyen etmenlere yönelik görüşlerinin incelenmesi. Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi, 5(3), 370-381.
Şaban, C. (2011). İlköğretim okullarında velilerin eğitime katılım düzeyleri ve tercih ettikleri katılım türleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
Tezel-Şahin, F. ve Ünver, N. (2005). Okul öncesi eğitim programlarına aile katılımı. Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 23-31.
Tican Başaran, S. ve Koç, F. (2001). Ailenin çocuğun eğitimine katılım sorunları ve katılımın sağlanması için alternatif bir model. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
Toran, M. ve Özgen, Z. (2018). Okul öncesinde aile katılımı: Öğretmenler ne düşünüyor, ne yapıyor? Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 6(3), 229-245.
Ünal, S. ve Ada, S. (2007). Eğitim Bilimine Giriş. Nobel: Ankara.
Üzüm, H. (2019). Okullarda katılımcı karar verme sürecinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
Yazar, A., Çelik, M. ve Kök, M. (2008). Aile katılımının okul öncesi eğitimde ve 2006 okul öncesi eğitim programındaki yeri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2), 233-243.
Yıldırım, M. C. ve Dönmez, B. (2008). Okul-aile işbirliğine ilişkin bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(23), 98-115.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.