SINIF ÖĞRETMENLERİNİN OKUL LİDERLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ


Özet Görüntüleme: 268 / PDF İndirme: 145

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.51293/socrates24-195

Anahtar Kelimeler:

Okul, Liderlik, Sınıf Öğretmeni

Özet

Araştırmada sınıf öğretmenlerinin okul liderlerine ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç ışığında araştırmada “Sınıf öğretmenlerinin okul liderlerine ilişkin görüşlerinin dağılımı nasıldır?”, “Sınıf öğretmenlerinin okul liderlerine ilişkin görüşleri hangi düzeydedir?” ve “Sınıf öğretmenlerinin okul liderlerine ilişkin görüşleri cinsiyet ve mesleki kıdeme göre göre anlamlı farklılık göstermekte midir?” sorularına cevap aranmıştır. Bu sorulara cevap bulmak için araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Hatay İskenderun ilçesinde görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Hatay İskenderun ilçesinde görev yapan sınıf öğretmenleri arasından “Basit Seçkisiz Örnekleme” yöntemi ile belirlenmiş olan 221 sınıf öğretmeni oluşturmaktır. Araştırmada verilerin toplanması için iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Birincisi sınıf öğretmenlerinin kişisel bilgilerini öğrenmek için “Kişisel Bilgi Formu”, ikincisi ise “Okul Liderliği Ölçeği” dir. Araştırmanın verilerin toplanması amacıyla kullanılan ölçme araçlarının sınıf öğretmenlerine uygulanması ile elde edilen veriler, araştırmanın ilk iki alt problemi dikkate alınarak betimsel istatistiki yöntemlerden frekans, yüzde, aritmetik ortalamaları ve standart sapma değerleri hesaplanmış, üçüncü alt problemi için ise Bağımsız Örneklem t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin okul liderliğine ilişkin görüşlerini yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada sınıf öğretmenlerinin okul liderliğine ilişkin görüşleri cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği de belirlenmiştir. Bu sonuca göre demografik değişkenler açısından sınıf öğretmenlerinin okul liderliğine ilişkin görüşlerinin benzer olduğu söylenebilir.

Referanslar

Beycioğlu, K., Özer, N., Uğurlu, C. T. ve Köybaşı, F. (2018). Okul Liderliği Ölçeği (OLÖ) Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 21-42.

Bridge, B. (2003). Eğitimde vizyoner liderlik ve etkin yöneticilik. İstanbul: Beyaz.

Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö. ve Köklü, N. (2012). Sosyal bilimler için istatistik (6.Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Çelik, V. (2002). Okul kültürü ve yönetimi. Ankara: Pegem Akademi.

Ergun Özler, N. D. (2013). Güdüleme. C. Koparal, & İ. Özalp (Ed.). Yönetim ve Organizasyon (s. 124-159). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını.

Jacocson, S. (2011). Leadership effects on student achievement and sustained school success. Inernational Journal of Educational Management, 25(1), 33-44.

Kalaycı, Ş. (2017). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Dinamik Akademi Yayınları.

Özden, Y. (2013). Eğitimde Yeni Değerler. Ankara: Pegem Akademi.

Recepoğlu, E. ve Özdemir, S. (2013). Okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışları ile okulun örgütsel sağlığı arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 19(4), 629-664.

Şişman, M. (2007). Örgütler ve kültürler, Ankara: Pegem Akademi

Şişman, M. (2011). Öğretim liderliği. Ankara: Pegem Akademi.

Şişman, M. ve Turan, S. (2000). Okul yöneticileri için standartlar: eğitim yöneticilerinin bilgi temelleri üzerine düşünceler. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(4), 68-87.

Tabachnick, B.G., & Fidell, L.S. (2013). Using multivariate statistics (6.edition). ABD: Pearson Education.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-10

Nasıl Atıf Yapılır

BAYRAKÇI, D. A., ASLAN, C., ÇAM, U., OLGUN, Y., GÜZEL, M., & ÜNAL, Ömer M. (2022). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN OKUL LİDERLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 8(24), 78–97. https://doi.org/10.51293/socrates24-195