NÜKLEER EMNİYET VE GÜVENLİK İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA UKRAYNA ZAPORİJYA NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ (NGS) HABERLERİNİN ANALİZİ


Özet Görüntüleme: 168 / PDF İndirme: 111

Yazarlar

  • TARKAN KILIÇ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
  • OYA ŞAKI AYDIN

DOI:

https://doi.org/10.51293/socrates24-193

Anahtar Kelimeler:

Nükleer, Nükleer Güç Santrali, Zaporijya, Güvenlik, İçerik Analizi

Özet

ÖZET

Çevresel güvenlik, çevresel bozulmaya neden olacak tehditlerin tümünü kapsamaktadır. Ekolojik güvenlik ise ekosistemin devamı için alınacak en yüksek güvenlik düzeyini temel ilke edinmiş güvenlik türüdür. Birbiri ile bağlantılı bu iki güvenlik algoritması, dünyada egemen olan sistemin, doğanın sağlığı için “fedakarlık” yapmak zorunda kalacağı tartışmalarını başlatan güvenlik çalışmalarıdır.

Güvenlik kavramının üç ögesi risk, tehlike ve tehdittir. Korunması istenilen durumun karşısındaki her türlü olumsuz durum tehdittir. Risk, zarara uğrama tehlikesinin olasılığıdır. Güvenliğin bozulması, ortadan kalkması durumunda yaşanılacak zararların potansiyelini tarif eder. Tehlike ise güvenliği sağlamayan çalışılan duruma dönük büyük zararlar ortaya çıkarabilecek ya da yok olmasına neden olabilecek sakıncalı, potasiyel ve atıl olarak yaşayan durumu tarif eder. NGS’lerin çevresel ekolojik güvenliğe dönük taşıdığı riskler, tehditler ve tehlikeler ile tartışmaların hep odak noktası olmuştur.

Nükleer Santraller teröristler ya da dış saldırılar için  uçak saldırılarına, sapotoj eylemlerine, silahlı saldırılara, roket saldırılarına davetiye çıkaran açık hedef olma potansiyelleri taşırlar. NGS’ler ayrıca nükleer silah fabrikalarıdır.

Zaman ve sınır tanımayan NGS kazaları, hem uzak, yakın coğrafyaların ekosistemini ve insan topluluklarını tehdit etmesi hem de  gelecek nesillerin güvenli ve sağlıklı bir ortamda yaşama haklarını ortadan kaldırma tehlikesi ile çok kapsamlı ve çok katmanlı bir güvenlik sorunudur.  

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ile sıcak çatışma bölgesinde kalan Ukrayna Zaporijya Nükleer Güç Santrali (NGS)  dünyada büyük korkulara neden olmaktadır. Dünyada ilk defa sıcak çatışmaların ortasında kalan Zaporojya NGS, haberlerin dış haber servislerinde sıcak haber olarak sıkça yer almaktadır. Yugoslavya iç savaşında dönemin Yugoslavya topraklarında olan NGS sıcak çatışmalarında doğrudan hedef alınmadığından dolayı benzer riskleri taşımamaktaydı.

Makalede, 1 Mayıs 2021 - 01 Mayıs 2022 tarihlerinde yazılı basında yer alan Zaporojya NGS haberleri taranıp, güvenlik ve emniyet ilişkisi bağlamında içerik analizi yapılacaktır.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-10

Nasıl Atıf Yapılır

KILIÇ, T., & ŞAKI AYDIN , O. (2022). NÜKLEER EMNİYET VE GÜVENLİK İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA UKRAYNA ZAPORİJYA NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ (NGS) HABERLERİNİN ANALİZİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 8(24), 38–59. https://doi.org/10.51293/socrates24-193