EĞİTİM KURUMLARINDA ETKİLİ LİDERLİĞİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE ANALİZ EDİLMESİ


Özet Görüntüleme: 153 / PDF İndirme: 109

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.51293/socrates24-191

Anahtar Kelimeler:

Eğitim Kurumları, Liderlik, Etkili Liderlik, Öğretmen

Özet

Yapılan araştırmada, okul müdürlerinin etkili liderlik davranışlarının öğretmenlerin görüşlerine göre belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden “tarama modeli” kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini devlet okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise öğretmenler arasından “Kolay Ulaşılabilir Örnekleme” yöntemi ile erişilen 338 öğretmen oluşturmaktır. Araştırmada okul müdürlerinin etkili liderlik davranışlarının öğretmenlerin görüşlerine göre belirlemek için “Kişisel Bilgi Formu ve Etkili Liderlerin Nitelikleri Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 25. paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Veriler analiz edilirken betimsel istatistiki yöntemlerden aritmetik ortalama ve standart sapma değer hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca araştırmada bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın “Öğretmenlerin etkili liderliğe ilişkin görüşleri ne düzeydedir?” alt problemine yönelik elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmenlerin okul müdürlerinin etkili liderlik davranışlarına ilişkin görüşlerinin bütün boyutlarda “Sık Sık” düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Belirlenen bu sonuç, okul müdürlerinin etkili liderlik davranışlarını gösterdiğini ortaya koymaktadır. Araştırmada öğretmenlerin okul müdürlerinin etkili liderlik davranışlarına ilişkin görüşleri cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem gibi demografik özelliklere göre farklılaştığı belirlenmiştir. Bu durum etkili liderliğin demografik özelliklere bağlı olduğunu gösterdiği söylenebilir. Başka bir ifade ile öğretmenlerin cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem gibi demografik özelliklerinin okul müdürlerinin sergilemiş olduğu etkili liderlik davranışları konusunda öğretmenlerin görüşleri üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Referanslar

Aslan, Ş. (2013). Duygusal zekâ, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik. Konya: Eğitim Yayınevi.

Atik, S. (2016). Akademik başarının yordayıcıları olarak öğretmene güven, okula karşı tutum, okula yabancılaşma ve okul tükenmişliği. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya.

Aydoğan, İ. (2012). Okul binalarının özellikleri ve öğrenciler üzerine etkileri. Milli Eğitim, 193, 29-43.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2020). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Can, N. (2018). Okul yönetiminde rol oynayan öğeler. N. Can (Ed.), Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi içinde (ss. 177-206). Ankara: Pegem Akademi.

Cömert, M. (2005). İlköğretim okulu yöneticilerinin dönüşümcü liderlik rollerini gerçekleştirme düzeylerine ilişkin yönetici ve öğretmenlerin algı ve beklentileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya.

Helvacı, A. ve Aydoğan, İ. (2011). Etkili okul ve etkili okul müdürüne ilişkin öğretmen görüşleri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 41-60.

Kale, M. (2019). Eğitim öğretimle ilgili temel kavramlar. E. Karip (Ed.), Eğitime giriş içinde (ss. 1-18). Ankara: Pegem Akademi.

Karakaplan Özer, E. (2019). Etkili liderlik ile duygusal bağlılık ilişkisinde işveren markası algısının aracılık etkisi ve bir araştırma. Doktora tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya.

Özdemir, M. (2018). Eğitim yönetimi: Alanın temelleri ve çağdaş yönelimler. Ankara: Anı Yayıncılık.

Öztürk, N. (2005). İktisadi kalkınmada eğitimin rolü. Sosyoekonomi, 1, 27-44.

Şişman, M. (2012). Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi. Ankara: Pegem Akademi.

Turan, S. (2018). Etkili liderlerin nitelikleri çalışması (Basılmamış Rapor). Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi.

Turan, S. ve Ebiçioğlu, N. (2002). Okul müdürlerinin liderlik özelliklerinin cinsiyet açısından değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 8(31), 444-458.

Tüz, M. V. (2004). Değişim ve kaos ortamında işletme davranışı. Bursa: Alfa Akademi Yayınları.

Varış, F. (1998). Temel kavramlar. F. Varış (Ed.), Eğitim bilimine giriş içinde (s. 6-22). İstanbul: Alkım.

Yıldırım, N. (2021). Sosyal zekâ ve duygusal zekânın etkili liderlik üzerine etkisi: kamu sektöründe bir çalışma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara.

Yıldırım, Ş. (2021). Etkili lider sinerjik okul: Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile örgütsel sinerji arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.

Yukl, G. (2013). Leadership in organizations. Pearson.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-10

Nasıl Atıf Yapılır

ALTAY, M., BAL, M., BAL, F., BAYSAL, S., & İREN, H. (2022). EĞİTİM KURUMLARINDA ETKİLİ LİDERLİĞİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE ANALİZ EDİLMESİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 8(24), 237–252. https://doi.org/10.51293/socrates24-191