KOSOVA’DAKİ TÜRKÇE KONUŞAN LİSE ÖĞRENCİLERİNİN COVID-19 PANDEMİSİ SIRASINDAKİ EĞİTİMSEL ZORLUKLARI
EDUCATIONAL CHALLENGES OF TURKISH-SPEAKING HIGH SCHOOL STUDENTS IN KOSOVO DURING THE COVID-19 PANDEMIC


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.16319095Anahtar Kelimeler:
Türkçe eğitim, Kosova, Covid-19, uzaktan eğitim, azınlık eğitimi, meslek liseleri, eğitim eşitsizliğiÖzet
Bu çalışma, çok dilli ve yapısal olarak parçalı bir eğitim sistemi bağlamında, Kosova’nın Prizren şehrinde yaşayan Türkçe konuşan lise öğrencilerinin Covid-19 pandemisi sürecinde karşılaştıkları eğitimsel zorlukları incelemektedir. Nitel bir araştırma deseni kullanılarak yürütülen çalışmada, 2020–2021 eğitim-öğretim yılında amaçlı ve ölçüt örnekleme teknikleriyle seçilen dört liseden 15 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın amacı, pandemi koşulları nedeniyle uygulamaya konulan çevrim içi ve grup temelli yüz yüze eğitim süreçlerinde öğrencilerin deneyimlerini anlamaktır. Pandeminin ilk dönemlerinde Kosova Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı (MAShTI), ilköğretim ve alt ortaöğretim düzeylerinde merkezi bir çevrim içi eğitim modeli benimseyerek, ulusal televizyon kanalları (RTK 1 ve RTK 4), resmi e-öğrenme platformu (emesimi.rks-gov.net) ve açık erişimli dijital kaynaklar aracılığıyla ders içeriklerini sunmuştur. Ancak, üst ortaöğretim düzeyinde ise daha çok okullara ve öğretmenlere bırakılan, Zoom, Google Meet ve Facebook grupları gibi platformlar üzerinden yürütülen merkezi olmayan bir uzaktan eğitim modeli uygulanmıştır. Görüşme verilerinin tematik analizi sonucunda, öğrencilerin çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığı tespit edilmiştir. Bunlar arasında teknolojik cihaz eksikliği, internet bağlantı yetersizliği, ders sürelerinin kısalması (örneğin 30 dakikalık dersler) ve öğrenci grupları arasında ders kalitesinde tutarsızlıklar öne çıkmaktadır. Özellikle meslek ve sağlık liselerinde öğrenim gören öğrenciler, uygulamalı derslerin yapılmamasının öğrenme çıktıları üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca öğrenciler, hem çevrim içi hem de karma eğitim süreçlerinde öğretmenlerin ders anlatımından memnun olmadıklarını, yorgunluk, derslerin farklı gruplarda tekrar edilmesi ve düşük etkileşim gibi nedenlerle öğretimin verimsiz olduğunu ifade etmişlerdir. Bu bulgular, pandeminin özellikle Türkçe konuşan azınlıklar açısından mevcut eğitim eşitsizliklerini derinleştirdiğini göstermektedir. Çalışma, kriz dönemlerinde ve uzun vadeli planlamalarda Kosova’daki azınlık dillerindeki eğitim sistemlerinde erişim, teknolojik donanım ve pedagojik yaklaşımlar açısından acil yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Referanslar
Berg, B. L. (2000). Qualitative research methods for the social sciences. Needham Heights, MA: Pearson Education.
Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2014). Scientific research methods. Ankara: Pegem Academy.
Can, E. (2020). Coronavirus (COVID-19) pandemic and its pedagogical implications: Distance and open education practices in Turkey. Journal of Open Education Practices and Research, 6(2).
Çiçek, E. İ., Tanhan, A., & Tanrıverdi, S. (2020). COVID-19 and education. Journal of National Education, 49(1), 1091–1104.
Creswell, J. W. (2017). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research (H. Ekşi, Trans.). Edam. (Original work published in 2014)
Demirci, S. (2021, May 31). COVID-19 and the state of schools worldwide. Wikipedia. https://tr.wikipedia.org/wiki/COVID-19
Levent, F., & Karaevli, Ö. (2013). Policies for the education of international students and suggestions for Turkey. Journal of Educational Sciences, 38, 97-117.
Ministry of Education, Science, Technology and Innovation. (2020). Distance learning implementation guidelines during the COVID-19 pandemic. Government of the Republic of Kosovo. https://masht.rks-gov.net/
Ministry of Education, Science, Technology and Innovation. (2020). Guidelines for organizing online learning for upper secondary education. Pristina: Government of Kosovo.
OECD. (2015). Education at a glance 2015: OECD indicators. OECD Publishing.
OECD. (2020). The impact of COVID-19 on education: Insights from education at a glance 2020. OECD Publishing. https://www.oecd.org/education/the-impact-of-covid-19-on-education.htm
UNESCO. (2020). COVID-19 educational disruption and response. https://en.unesco.org/covid19/educationresponse
UNICEF. (2020). COVID-19 and education: The impact of the pandemic on education systems. https://www.unicef.org/reports/covid-19-and-education-2020
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2018). Qualitative research methods in social sciences. Ankara: Seçkin Publishing.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Researches

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.