EĞİTİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN KADIN YÖNETİCİLERİN TUTUMLARI İLE İLGİLİ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Özet Görüntüleme: 163 / PDF İndirme: 76
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13370840Anahtar Kelimeler:
Tutum, Yönetim, Kadın YöneticiÖzet
Bu araştırma, Tokat ili Turhal İlçesinde bulunan ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan kadın yöneticilerin görev yaptığı okullardaki öğretmenlerin kadın yöneticilerinin tutumlarına gönelik görüşlerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Belirlenen amaç doğrultusunda “Genel olarak kadın bir yönetici nasıl değerlendirilmektedir?”, “Kadın yöneticilerin insan ilişkileri konusunda profesyonelliği nasıldır?”, “Kadın yöneticilerin özel hayatı ve iş hayatı arasındaki denge durumunu nasıldır?”, “Kadın yöneticilerin zorluklarla baş etme durumu nasıldır?” ve “Kadın yöneticileri ile iletişim kurulabilme durumu nasıldır?” sorularına yanıt aranmıştır. Belirlenen amaca ve sorulara yanıt bulabilmek için araştırmada olgubilim deseni model olarak tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenen 15 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Beş sorudan oluşan görüşme formundaki sorulara verilen yanıtlar içerik analizi yolu ile çözümlenmiştir. Araştırma kadın yöneticilerin detay odaklı yaklaşımlarıyla işlerin düzenliliğini ve titizliğini artırdığını, samimi bir iş ortamının oluşturulmasını ve açık iletişimin teşvik edilmesini sağladığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, kadın yöneticilerin işbirliği ruhunu güçlendirdiği, duygusal zekâlarını kullanarak insan ilişkilerini güçlendirdiği ve motivasyonu artırdığı ortaya konulmuştur.
Referanslar
Akçay, C. (1996). Okul yönetimi. Ankara: Ofset Tesisleri.
Asar, R. (2014). Eğitim Kurumlarında Kadın Yöneticilere Karşı Tutumların Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
Ayan, F. (2000). Bayan öğretmenlerin yöneticilikleri ve öğretmen görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
Aycan, Z. (2004). Üç boyutlu cam tavan: Kadınların kariyer gelişiminde kim, kime, neden engel oluyor? www.Anneyiz.Biz/Haber/Haberdtl. Php?Hid=1809.
Aydın, İ. (2009). Türk eğitim yönetiminde öncü kadınlar. Ankara: Pegem Akademi.
Bursalıoğlu, Z. (1978). Eğitim yönetiminde teori ve uygulama. Ankara: A.Ü. Eğitim Fakültesi Yayınları.
Bursalıoğlu, Z. (2010). Okul yönetiminde yeni yapı ve davranış. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Çalık, C. ve Şehitoğlu, E.T. (2006). Okul müdürlerinin insan kaynakları yönetim işlevlerini yerine getirebilme yeterlikleri. Milli Eğitim Dergisi, 170, 94-109.
Çelik, B. (2008). Kadın yöneticilere yönelik tutumlar ve düşünme stilleri arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
Çelikol, İ. (2006). Küreselleşme sürecinde Dünya’da ve Türkiye’de kadın emeğinin konumu. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
Çelikten, M. ve Yeni, Y. (2004). Okul müdürlerinin liderlik ve yöneticilik özelliklerinin cinsiyet açısından değerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 12(2), 305-314.
Çiçek, B. (2008). Kadın öğretmenlerin yöneticilik rol algıları: Elazığ-Tunceli İlleri Örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
Çiftçi, O, (1982). Kadın Sorunu Ve Türkiye’de Kamu Görevlisi Kadınlar. Ankara: TODAİE Yayını.
Ergeneli, A. ve Akçamete, C. (2004). Bankacılıkta cam tavan: Kadın ve erkeklerin kadın çalışanlar ve kadınların üst yönetime yükseltilmelerine yönelik tutumları. H.Ü. İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2), 85-109.
Gül, H. ve Beyşenova, A. (2018). Kadınların kariyer engelleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiler: Kırgızistan’daki hizmet sektörü üzerine bir araştırma. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(4), 139-166.
Kılıç, D. ve Öztürk, S. (2014). Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı önündeki engeller ve çözüm yolları: Bir ampirik uygulama. Amme İdaresi Dergisi, 47(1), 107-130.
Korkmaz, H. (2019). Yönetim kademelerinde kadına yönelik cinsiyet ayrimciliği ve cam tavan sendromu. The Journal Of Academic Social Science, (5), 1-14.
Köroğlu, F. (2006). Okul yönetiminde cinsiyet etkeni ve kadın öğretmenlerin okul yöneticiliği talepleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
KSGM. (2012). Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü, Türkiye’de Kadın. http://www.Kadininstatusu.Gov.Tr/Upload/Kadininstatusu.Gov.Tr/Mce/Trd
Namal, Y. ve Taşkesen, Ö. (2022). Covıd-19 Salgını’nın kadın istihdamına etkileri: OECD ve TÜİK Verileri Üzerine Analiz. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 122- 141.
Özel, N. (2013). Kadın ve erkek liderlerin sözel iletişim yeterlikleri ve bunun çalışanların iş tutumları üzerine etkileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8(2), 141-160.
Özkan, D. (2006). The relationship between attribution related to aquisition of managerial position by women, attitudes toward women managers, sexim and differences. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
Özkaya, A. S. (1988). Kadın öğretmenlerin okul müdürü olmasının engelleri. Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
Öztürk, M. ve Çetin, B.I. (2009). Dünya’da ve Türkiye’de yoksulluk ve kadınlar. Journal Of Yaşar University, 3(11), 2661-269.
Patton, M. Q. (2018). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
Saka, G. (2004). Bankacılık sektöründe çalışan kadınların cinsiyet ayrımcılığı sorunları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
Sakallı-Uğurlu, N. (2003). Cinsiyetçilik: Kadınlara ve erkeklere ilişkin tutumlar ve çelişik duygulu cinsiyetçilik kuramı. Türk Psikoloji Yazıları, 6(11-12), 1-20.
Sefer, Ö.F. (1999). Milli eğitimin bürokratik yapılanmasında cinsiyetçilik. Yayımlanmamış yüks ek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
Sefer, S. R. (2006). Üsküdar ilçesindeki okullarda çalışan bazı kadın yöneticilerin mesleklerine ilişkin beklenti ve sorunları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
Sözer, E. (1996). Üniversitelerde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 7-21.
Şimşek, A., Özdamar, N., Becit, G., Kılıçer, K., Akbulut, Y. ve Yıldırım, Y. (2008). Türkiye’deki eğitim teknolojisi araştırmalarında güncel eğilimler. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (19), 439-458.
Şirin, E. F. ve Yetim, A. A. (2009). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu yöneticilerinin dönüşümcü liderlik stiline ilişkin yönetici algıları. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 69-84.
Teyfur, M. (2011). İlköğretim okul yöneticilerinin uyguladıkları yönetim biçimlerine ilişkin algıları ve velilere göre okul yöneticilerinin yönetim becerilerinin değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
Toksöz, G., Özkazanç, A. ve Poyraz, B. (2001). Kadınlar, kalkınma ve sosyal adalet. Ankara: Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkezi Yayını.
Tortop, N. (1985). Kamu Personel Yönetimi. Ankara: S Yayınları.
TÜİK. (2021). www.tuik.gov.tr.
TÜİK. (2022). www.tuik.gov.tr.
Uçan, M. (2012). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumları ile kadın yöneticilerde algıladıkları liderlik stilleri arasındaki ilişki: İstanbul ili Kadıköy ilçesi örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
Urhn, B. ve Etiler, N. (2011). Sağlık sektöründe kadın emeğinin toplumsal cinsiyet açısından analizi. Çalışma Ve Toplum, 2, 191-215.
Usluer, L. (2000). Kadın öğretmenlerin yönetici konumlara yükseltilmeme nedenleri konusundaki öğretmen ve yönetici görüşlerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
Üstüngüler. H. (2004). Türk kamu yönetiminde kadın yöneticiler. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
Yavuz, N. (2011). Eğitim sektöründe çalışan kadın yöneticilerin rol çatışması: Kocaeli İli Örneklemi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2021). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.