JEAN BAUDRİLLARD'IN 'PRAGLI ÖĞRENCİ' VE 'PETER SCHLEMİHL'İN OLAĞANÜSTÜ HİKAYESİ' ANALİZLERİNDE YABANCILAŞMA TEMASININ İNCELENMESİ
THE EXAMINATION OF THE THEME OF ALIENATION IN JEAN BAUDRILLARD’S ANALYSES OF ‘THE STUDENT FROM PRAGUE’ AND THE EXTRAORDINARY STORY OF PETER SCHLEMIHL’
Özet Görüntüleme: 47 / PDF İndirme: 25
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13255310Anahtar Kelimeler:
Yabancılaşma, Kimlik, Gerçeklik, SanallıkÖzet
Bu çalışma, ‘Praglı Öğrenci’ ve ‘Peter Schlemihl’in Olağanüstü Hikâyesi’ eserleri üzerinden Jean Baudrillard’ın yabancılaşma temasını nasıl ele aldığını inceler. Baudrillard, bu eserlerde bireyin kendilik algısını ve sosyal gerçeklikle olan ilişkisini dönüştüren çeşitli faktörleri ele almıştır. ‘Praglı Öğrenci’ ile imgenin birey üzerindeki yıkıcı etkisini ve öznenin kendisini nesneleştirme sürecini tartışırken, ‘Peter Schlemihl’in Olağanüstü Hikâyesi’ aracılığıyla, kimliğin ve varlığın kaybının trajik sonuçlarını inceler. Baudrillard, modern bireyin varoluş krizini, imgenin ve metanın baskın rolüyle açıklayarak, yabancılaşmanın derinlemesine bir analizini sunar. Ayrıca, bu inceleme Baudrillard’ın eleştirilerinin, modern toplumların birey üzerindeki baskıları ve sosyal ilişkilerdeki değişimleri nasıl aydınlattığını değerlendirir. Baudrillard’ın teorilerinin hem edebi hem de felsefi metinlerle nasıl iç içe geçtiğini gösterirken, yabancılaşmanın çok boyutlu doğasını ve modern bireyin deneyimlerini daha geniş bir perspektiften tartışmayı amaçlar. Bu bağlamda, bireyin özgürlük ve irade kavramlarını yeniden değerlendiren Baudrillard, modern toplumda öznenin nasıl manipüle edildiğini ve yabancılaşmanın ötesinde nasıl bir varoluşsal boşluğa itildiğini vurgular.
Çalışma, Baudrillard’ın toplumsal hareketlilik ve özgürleşme hareketlerinin eleştirisine de odaklanırken, arzu edilen arzuların gerçekleşmesinin ve yabancılaşmış insanın sanal olarak kaybolmasının sonuçlarını değerlendirir. Baudrillard’ın iki hikâye arasındaki farkları ve yabancılaşmanın doğası üzerindeki düşünceleri, bu çalışmanın çekirdeğini oluşturmaktadır.
Referanslar
Baudrillard, J. (1994). Illusion of the End, Chris Turner (çev.), Cambridge: Polity Press.
Baudrillard, J. (2012a). Kusursuz Cinayet. Necmettin Sevil (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Baudrillard, J. (2012b). İmkânsız Takas. Ayşegül Sönmezay (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.,
Baudrillard, J. (2014). Baştan Çıkarma Üzerine. Ayşegül Sönmezay (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Baudrillard, J. (2016a). Tüketim Toplumu. Hazal Deliceçaylı, Ferda Keskin (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Baudrillard, J. (2016b). Simülakrlar ve Simülasyon. Oğuz Adanır (çev.), Ankara: Doğubatı Yayınları.
Chamisso, A. (2014). Peter Schlemihl’in Olağanüstü Öyküsü. Murat Özbank (çev.), İstanbul: Kolektif Kitap.
Clarke, D.B. (2010). Mirror, The Baudrillard Dictionary, Ed. Richard G. Smity, Edinburg: Edinburg University Press, ss. 126-128.
Gilloch, G. (2009). Mirror, Mirror: ‘The Student of Prague’ in Baudrillard, Kracauer and Kittler. Jean Baudrillard: Fatal Theories, London: Routledge.
Marks, K. (2003). 1844 Elyazmaları, Ekonomi Politik ve Felsefe, Kenan Somer (çev.), Eriş Yayınları.
Pawlett, W. (2007). Jean Baudrillard Against Banality, London: Routledge.
Pawlett, W. (2013). Violence, Society and Radical Theory Bataille, Baudrillard and Contemporary Society, Surrey: Ashgate Publishing.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.