UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLI İLKOKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Özet Görüntüleme: 49 / PDF İndirme: 34

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10395173

Anahtar Kelimeler:

Köy ilkokulları, birleştirilmiş sınıf, uzaktan eğitim

Özet

Bu araştırmanın amacı ülkemizde köylerde bulunan ilkokullarda uygulanan birleştirilmiş sınıflar uygulamasında sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunları belirleyerek birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin bu eğitim öğretim durumuna ilişkin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerini belirlemektir. Araştırma olgu bilim deseninde tasarlanmış nitel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılında farklı birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmaya 14 sınıf öğretmeni kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Sınıf öğretmenleri araştırmanın amaçları doğrultusunda yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veri toplanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel veri analizine göre indirgenmiş ve bu verilerden alıntılar yapılarak betimsel analiz yolu ile çözümlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenler özellikle birden çok sınıfla aynı anda ders yapmanın zorluklarından; öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyinin düşük olması, kazanımlar için zamanın yetersizliğinden, fiziksel yetersizliklerden, yeterli ödenek olmamasından, ailelerin yeteri kadar ilgili olmamalarından ve eğitim olan yetersiz bakış açılarından ve birden fazla sınıfın aynı ortamda yönetmenin zor olduğundan yakınmaktadırlar. Ayrıca bu sorunların uzaktan eğitim sürecinde daha da fazlalaştığını belirtmişlerdir. Elde edilen bulgular ışığında sorunların ortak olduğu belirlenmiş çözüm önerilerinde ortak karar bu tür sınıf uygulamalarının olabildiğince azaltılarak tek sınıf uygulamasının en sağlıklı eğitim öğretim ortamı olduğu belirtilmiştir.

Referanslar

Abay, S. (2006). Birleştirilmiş sınıf uygulamasında öğretmenlerin öğrenme öğretme sürecinde karşılaştığı sorunlar. Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Ağır, F., Gür, H. ve Okçu, A. (2008). Uzaktan eğitime karşı tutum ölçeği geliştirmeye yönelik geçerlik ve güvenirlik çalışması. Education Sciences, 3(2), 128-139.

Bozkurt, A. (2016). Bağlantıcı kitlesel açık çevrimiçi derslerde etkileşim örüntüleri ve öğreten-öğrenen rollerinin belirlenmesi. Doktora tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Bozkurt, A. (2017). Türkiye’de uzaktan eğitimin dünü, bugünü ve yarını. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3(2), 85-124.

Creswell, J.W. (2007). Qualitativeinquiryandresearchdesign: Choosing among five approaches (2nd ed.). ThousandOaks, CA: Sage.

Doğan, A. R. (2000). Birleştirilmiş Sınıflarda Eğitim Öğretim, Trabzon: Uzun Yayınevi.

Fırat, M. (2017) UnderstandingTurkishstudents’ preferencesfordistanceeducationdepending on financialcircumstances: A large-scale CHAID analysis. International Review of Education, 63(2), 197-212.

Göktaş, Y., Gedik, N., Karoğlu, A. ve Çağıltay, K. (2009). Öğretim teknolojilerinin osmanlı imparatorluğu dönemi’ndeki tarihsel gelişimi. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 81-92.

İşman, A. (2008). Uzaktan eğitim (3.baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Jones, N. B., & Laffey, J. (2002). How to Facilitate E-Collaboration and E-Learning in Organization “,The ASTD E -Learning Handbook: Best Practices, Strategies and Case Studies for an emerging field, McGraw Hill Companies.

Kaya, Z. (2002). Uzaktan eğitim. Ankara: Pegem Akademi.

Köklü, M. (2000). Birleştirilmiş sınıfların yönetimi ve öğretim. Beta Yayın Dağıtım.

Köksal, K. (2009). Birleştirilmiş sınıflarda öğretim. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Palavan, Ö. ve Göçer, V. (2017). Sınıf öğretmenlerinin birleştirilmiş sınıflarda karşılaşılaştıkları problemler (Malatya il örneği). Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 69-96.

Summak, M. S., Summak, A. E. G., Gelebek, M. S., & Müdürlüğü, K. M. E. (2011). Birleştirilmiş sınıflarda karşılaşılan sorunlar ve öğretmenlerin bakış açısından olası çözüm önerileri (Kilis Örneği). Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(3), 1221-1238.

Türk Dil Kurumu. (2022). https://sozluk.gov.tr/, 20.10.2023

Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yıldırım, M. (2008). Birleştirilmiş sınıflarda ses temelli öğretim ile ilk okuma öğretiminde karşılaşılan güçlükler. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-16

Nasıl Atıf Yapılır

Yazıcı, F., KIRPIK, M., GÖK, N., SALMAN, Y., GÜNDÜZ, M., & KIRBAŞ, T. (2023). UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLI İLKOKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(36), 77–94. https://doi.org/10.5281/zenodo.10395173