TÜRKİYE’DE MANEVİ DANIŞMANLIK ÜZERİNE HAZIRLANMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ


Özet Görüntüleme: 761 / PDF İndirme: 358

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8151033

Özet

Bu araştırmanın amacı, manevi danışmanlık üzerine yürütülen lisansüstü tezlerin çeşitli yönlerden incelenmesidir. Bu çalışmada, Türkiye’de manevi danışmanlık ile ilgili yapılan bütün lisansüstü tezleri çeşitli açılardan çözümlemek amaçlandığı için sistematik derleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında incelenen tezlere YÖK Ulusal Tez Merkezi aracılığıyla ulaşılmıştır. “Manevi danışmanlık” anahtar kelimesiyle tezlerin başlıklarında arama yapılmıştır. Başlığında “manevi danışmanlık” ifadesi geçen toplam 24 lisansüstü tez çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında, manevi danışmanlık ile ilgili tezlerden ulaşılan verilere betimsel analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular şöyledir. Manevi danışmanlık üzerine hazırlanan lisansüstü tezlerin büyük çoğunluğunun yüksek lisans tezi olduğu, Manevi danışmanlık üzerine hazırlanan lisansüstü tez sayısının en çok 2019 yılında olduğu, manevi danışmanlık üzerine hazırlanan tezlerin büyük oranda kadın araştırmacılar tarafından yapıldığı, manevi danışmanlıkla ilgili lisansüstü tezlerin çoğunlukla Uludağ Üniversitesi’nde yapıldığı, manevi danışmanlığı konu edinen lisansüstü tezlerin en çok Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde hazırlandığı, manevi danışmanlık hakkında hazırlanan tezlerin en çok manevi danışmanlık uygulamalarının etkisini araştırdığı, manevi danışmanlık üzerine hazırlanan lisansüstü tezlerde en çok nitel yöntemin kullanıldığı, manevi danışmanlık ile ilgili tezler veri kaynağı açısından incelendiğinde en çok akademik kaynaklardan yararlanıldığı, manevi danışmanlık hakkında hazırlanan tezlerde veriler en çok görüşme yoluyla toplandığı görülmüştür. Sonuç olarak manevi danışmanlıkla ilgili tezlerin çoğunun özellikle son yıllarda gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu durum manevi danışmanlığa olan ilginin arttığını göstermektedir. Manevi danışmanlık hakkında hazırlanan tezler görüşlerin incelenmesinin amaçladığı sonucuna ulaşılmıştır. Manevi danışmanlıkla ilgili tezlerde en çok nitel yöntemler kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Manevi danışmanlıkla ilgili hazırlanan tezlerde veri kaynağı olarak en çok akademik kaynaklardan yararlanıldığı tespit edilmiştir. Manevi danışmanlık ile ilgili tezlerin verileri en çok görüşme yoluyla elde edildiği sonucuna varılmıştır. Son olarak ise, manevi danışmanlık ile ilgili tezlerin analizinde en çok fark istatistikleri kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan hareketle, manevi danışmanlık ile ilgili farklı araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak daha fazla çalışmanın yapılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Türkiye’de manevi danışmanlık, manevi danışmanlık.

Referanslar

Ahi B. & Kıldan, A. O. (2013). Türkiye'de okul öncesi eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi (2002-2011). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(27), 23-46.

Aydın, A., Selvitopu, A., & Kaya, M. (2018). Sınıf Yönetimi Alanındaki Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1), 41-56.

Bahadır, A. (2022). Klinik Manevi Danışmanlık Eğitimi: Almanya KSA Modeli ve Türkiye’de Uygulanması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Çağlan, K. & Göcen, G. (2020). Psikolojik yardım almanın dini / manevi açıdan damgalanması ve bu süreci yaşayanların manevi danışmanlık hizmetlerinden beklentileri. Değerler Eğitimi Dergisi,18(39), s.137-172. https://doi.org/10.34234/ded. 617263

Doğan, M. (2017). Hastane örneği üzerinden manevî danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine genel bir bakış. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 21(2), 1267-1304.

Düzgüner, S. (2016). Nereden Çıktı Bu Maneviyat: Manevi Bakımın Temellerine İlişkin Kültürlerarası Bir Analiz. A. Ayten, M. Koç ve N. Tınaz (Ed.). Manevi Danışmanlık ve Rehberlik-I içinde (17-44). Dem Yayınları.

Gough, D., Oliver, S. & Thomas, J. (2012). An introduction to systematic reviews. SAGE.

Göküş, Ş. & Yılmaz, Z. (2022). Huzurevlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Verecek Bir Personelde Bulunması Gereken Vasıflar. Bilimname, (48), 567-600.

Gürdal, A., Bakioğlu, A., & Öztuna, A. (2010). Fen bilgisi eğitimi lisansüstü tezlerinin incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, (17).

Kanger, F. (2022). Omurilik Felçlisi Engellileri Üzerine Dinî ve Manevi Danışmanlık Odaklı Nitel Bir Araştırma. Değerler Eğitimi Dergisi, 20(43), 105-133.

Karkın, A. M. (2011). Müzik bilimleri alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 1(2).

Kavas, E. & Kavas, N. (2014). Manevi Destek Algısı (Mda) Ölçeği: Geliştirilmesi, Geçerliliği Ve Güvenilirliği. Electronic Turkish Studies, 9(2), 905-915.

Koç, D. & Güldaş, F. Z. (2021). Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Çalışmaları (2016-2020) Üzerine Bir Swot Analizi. Türk Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, (4), 39-74.

Koç, M. (2012). Manevi-[psikolojik] danışmanlık ile ilgili Batı’da yapılan bilimsel çalışmaların tarihi ve literatürü (1902-2010) üzerine bir araştırma-I. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 12(2), 201-237.

Koç Kanca, H. (2022). Temel Özellikleri Bağlamında Hastanelerdeki Manevi Danışmanlığın İlke ve Esasları. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (22), 406-423.

Ok, Ü. (2012). Dini danışmanlık: Tanımı ve tarihi.. N. Altaş & M. Köylü (ed.). Dini danışmanlık ve din hizmetleri içinde (38-58). Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Öner, Ö. & Türkoğlu, M. E. (2020). Eğitim Denetimi Alanındaki Lisansüstü Tezlerinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(39), 1265-1285.

Özkan, A. (2019). Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinde Manevi Danışmanlık: Bir Karma Yöntem Araştırması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi.

Pettricrew, M. , & Roberts, H. (2006). Systematic reviews in the social sciences. Blackwell.

Topuz, İ. (2015). Cami Din Görevlilerinin Yeterliliklerinin Manevi Danışmanlık Açısından Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (35), 27-56.

Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (9. Baskı). Ankara: SeçkinYayıncılık.

EK 1. Çalışmada Kullanılan Manevi Danışmanlık Üzerine Hazırlanan Tezler

Aksan, B. K. (2019). Sağlık Hizmetlerinde Manevi Danışmanlık: Ankara İlinde Bulunan Bir Kamu Hastanesi Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.

Bahadır, A. (2022). Klinik Manevi Danışmanlık Eğitimi: Almanya KSA Modeli ve Türkiye’de Uygulanması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Baygeldi, M. R. (2022). Kültürel Sermayeden Sosyal Sermayeye Maneviyat ve Din: Hükümlülerin Manevi Danışmanlık Deneyimleri. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi.

Belen, F. Z. (2014). Manevi Danışmanlıkta Bibliyoterapi Tekniği ve Uygulanması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi.

Dilen, H. (2019). Manevi Danışmanlık ve Varoluşçu Psikoterapi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi.

İnal, S. (2021). Onkoloji Servislerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberliğin Etkisi (Hastalığı Kabul, Anlamlandırma Ve Açıklama). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi.

İncir, Z. V. (2019). Manevî Danışmanlıkta Naratif Terapi ve Anlam Arayışı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi.

İşbilici, H. İ. (2020). Çevrim İçi Manevi Danışmanlık Uygulamaları: Avantaj ve Dezavantajlar. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi.

Karlık, Z. (2021). Manevi Danışmanlık Ve Rehberlikte Kriz Terapisi Üzerine Düşünceler. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi.

Kılınçer, H. (2017). Tıp, Psikoloji ve İlahiyat Öğrencilerinin Türkiye’deki Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Uygulamalarına Yönelik Tutumları Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi.

Kurt, E. (2021). Kanser Hastalarında Manevi Danışmanlık Uygulamalarının Kaygı Ve Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi.

Kurtoğlu, H. (2020). Hastanelerde Yürütülen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetlerinin Değerlendirilmesi (Marmara Bölgesi Örneği). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi.

Memiş, H. (2018). Manevi Danışmanlık Uygulamalarının Ergenlerin Ergenlik Sorunlarıyla Başa Çıkma Düzeylerine Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sabahattin Zaim Üniversitesi.

Özkan, A. (2019). Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinde Manevi Danışmanlık: Bir Karma Yöntem Araştırması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi.

Özoğul, A. (2020). Manevi Danışmanlık ve Rehberlikte Logoterapinin Uygulanabilirliği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi.

Sarı, R. (2019). Hastane Hizmetleri Kapsamında Kadın Doğum Bölümünde Manevi Danışmanlık (Konya Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Örneği). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Şenbaş, H. (2019). Psiko-Sosyo-Teolojik Yaklaşımlar Çerçevesinde Manevi Danışmanlık ve Rehberliğin Teorik Temelleri ve Pratik Yansımaları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi.

Şimşek, F. Z. (2019). Manevi Danışmanlık İlkeleri Bağlamında Mevlana ve Yunus Emre Düşüncesinin Değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Taşçı, N. (2021). Denetimli Serbestlik Tedbiri Altındaki Hükümlülerin Rehabilitasyonu ve Mükerrer Suçun Önlenmesinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri (Dindarlık ve Suç İlişkisi Üzerine Araştırma). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üniversitesi.

Taşkın, H. H. (2019). Lise Öğrencilerindeki Akademik Başarı ve Sınav Kaygısı ile Manevi Danışmanlık ve Rehberlik İlişkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uşak Üniversitesi.

Tınmaz, G. (2019). Fransa’da Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Çalışmaları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üniversitesi.

Uzun, F. Z. (2022). Yas Danışmanlığı ve Yas Sürecinde Manevi Danışmanlık. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi.

Yaylak, M. Ö. (2021). Almanya’da Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Modelleri Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Yıldırım, M. (2019). İhsan Modeli ile Manevi Danışmanlık Uygulamalarının Psikolojik Rahatsızlıklar Üzerindeki İyileştirici Etkisi Üzerine Deneysel Bir Çalışma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sabahattin Zaim Üniversitesi.

İndir

Yayınlanmış

2023-07-16

Nasıl Atıf Yapılır

TIRAŞ, E., & AYDENİZ, N. (2023). TÜRKİYE’DE MANEVİ DANIŞMANLIK ÜZERİNE HAZIRLANMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(31), 39–50. https://doi.org/10.5281/zenodo.8151033