STEREOTYPES OF THE MIDDLE EASTERN IN THE U.S. MEDIA COVERAGE


Özet Görüntüleme: 219 / PDF İndirme: 332

Yazarlar

  • nevin arvas kurum yok

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8024638

Anahtar Kelimeler:

Ortadoğulu Stereotip, US Basını Haberleri, Fotoğrafların Etkisi, Amerikan Toplumu, Batı Kültürleri

Özet

Amerika Birleşik Devletleri'inde en önemli etnik gruplarından biri de Ortadoğulu'lardır. Kitle iletişim araçlarından yazılı ve görsel medyadan filmler, haberler, tiyatro ve çizgi filmler Batı medyası tarafından inşa edilmektedir. Bugün açısından bakıldığında USA'da Ortadoğu kimliğinin yerli halkla kültürler arası iletişiminde sorunlar olduğu görülmektedir. Amerikan medyası Ortadoğulu kimlikleri genellikle "terörist", "barbar" ve "dünya düşmanı" olarak portre etmektedir. Genellikle "ilkel," "cahil," "fakir" olarak tasvir edilmişlerdir. Önceki dönemlerde Asya örneğinde olduğu gibi bugün Ortadoğu Batı ülkelerinde kötü klişeler üzerine kurgulanmaktadır. Batı ve Doğu kültürlerinin birbirini etkin bir şekilde tanımamasından dolayı olumsuz klişelerin varlığı mevcuttur. Başka bir deyişle, dinler ve değer sistemleri arasındaki farklılıklar, toplumdaki kadın ve diğer Ortadoğu kimliklerinin imajlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Genel olarak bakıldığında, Amerikan kamuoyunun Ortadoğu hakkında fazla bilgisi olmamakla birlikte "büyüyen çatışma," "darbeler" ve "terörist faaliyetler" kavramlarını da bu toplum için kullandıkları görülmektedir. Fakat bu terimler tam olarak anlaşılamadığı için Amerikan toplumunda karşılığını bulamamıştır. Bu nedenle Amerikan toplumu medya ve haberciler tarafından anlamını bilmedikleri kavramlar ile tanıştırılmaktadır. Amerikan toplumunun çoğu bilgiyi televizyon, filmler, reklamlar ya da çizgi filmlerden edinmektedir. Bu kitle iletişim araçları zaman zaman Ortadoğu gibi Asya ya da  Afrika gibi toplumlarla ilgili kasıtlı imaj da oluşturulmuştur. Buradan hareketle bu görsel imgelerin bireylerin görüşlerini nasıl etkilediğinin anlaşılması gerekmektedir. Bu bağlamda bakıldığında, USA'nın iki önemli gazetesinin Ortadoğu ile ilgili haberlerindeki görselleri incelenerek, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Ortadoğu toplumunun imajı ile ilgili durum değerlendirmesi yapılmıştır. Washington Post ve New York Times gazetelerinin incelendiği çalışmada, Ortadoğu toplumunun US medyasında olumsuz bir şekilde tasvir edildiği vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışmada iki gazetenin 2009 yılındaki iki aylık süreç boyunca yayınladığı gazete haber görsellerini incelenmiştir.

Referanslar

Gerges, A. F. (2003). Islam and Muslim in the Mind of America. Annals of the American Academy of Political and Social Science, 588, 73-89.

Greisdorf, H., & O’connor, B. (2002). Modeling what users see when the look at images: a cognitive viewpoint. Journal of Documentation, 58(1), 629.

Haque, M. (1997). Elements of Cross-Cultural Communication and the Middle East, p.18.

Hesse-Biber, S. N., Leavy, P. (2006). The practice of qualitative research. Sage Publications

Kamalipour, Y., (1997). The U.S. Media and the Middle East: Image and perception. Greenwood Publishing Group

Seib, P. (1997). Headline diplomacy: How news coverage affects foreign policy. Westport, Connecticut, London: Praeger

Shaheen, J. G. (1985). Media Coverage of the Middle East: Perception and foreign policy. Annals of the American Academy of Political and Social Science, 482, 160-175.

Shaheen, J. G. (2001). Reel bad Arabs: How Hollywood vilifies a people. Olive Branch Press.

İndir

Yayınlanmış

2023-06-10

Nasıl Atıf Yapılır

arvas, nevin. (2023). STEREOTYPES OF THE MIDDLE EASTERN IN THE U.S. MEDIA COVERAGE. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Researches, 9(30), 101–107. https://doi.org/10.5281/zenodo.8024638