HALK EĞİTİM MERKEZİ YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN SURİYELİ KURSİYERLERLE YAŞADIKLARI SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ


Özet Görüntüleme: 128 / PDF İndirme: 64

Yazarlar

  • AHMET BULUT MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7814461

Özet

İnsanlık tarihi kadar eski bir olgu olan göç, özellikle küresel nüfus hareketlerindeki artışlarla birlikte, dünya genelindeki önemli tartışma konularından birisi olmuştur. İnsanların doğdukları toprakları bırakıp yeni yerlere göç etmesinin temelinde yatan çok sayıda neden vardır. Yakın zamanda Suriye’de yaşanan iç savaş neticesinde benimsediği açık sınır politikasıyla Türkiye ciddi miktarda bir göç dalgasına maruz kalmış ve göç eden mülteci sayısı sürekli artış göstermiştir. 2011 yılından bu yana yaşanan bu artış ülkenin sadece demografik yapısını değil başta ekonomi, sağlık ve güvenlik olmak üzere eğitim uygulamalarını da etkilemiştir. Önceleri mülteci kampında yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, sonrasında kamplardan ayrılarak hayatın her alanında olduğu gibi iş piyasasında da yerlerini almışlardır ve kamplardan ayrılan sığınmacıların kayıt dışı çalışmaları kontrol edilemez bir süreç olarak ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda Türkiye özellikle sığınmacılar için uyguladığı eğitim politikalarında değişim ve yenileşme çabalarına girmiş hem okul çağında olan çocuklar hem de yetişkinler için başta dil eğitimi, mesleki eğitim, kültür eğitimi, ilk ve orta düzeyde okullarda eğitim, üniversite eğitimi gibi örgün eğitim ve yaygın eğitim alanlarında kurslar açmıştır. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye’de 2011 yılından bu yana Suriyeli yetişkin sığınmacılara yönelik eğitim politikaları bağlamında halk eğitim merkezlerinde açılan kurslarda eğitim gören Suriyeli kursiyerlerle yaşanılan sorunlara yönelik kurs yöneticisi ve öğretmen görüşleri araştırılmış ve bu sorunlara yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veriler toplanarak içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışma grubu için  2021- 2022 Eğitim - Öğretim yılında İzmir ili Karabağlar, Konak, Bornova Halk Eğitim Merkezinde görev yapan beş öğretmen ve beş yönetici olmak üzere toplam on kişiden oluşmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; yöneticiler Suriyeli kursiyerlerle yaşadıkları sorunları uyum, iletişim, sağlık ve beslenme, kursa kayıt olarak, öğretmenler ise bu sorunları uyum, dil veya iletişim, aidiyet, kültür farklılıkları, devamsızlık ve ulaşım olarak ifade etmişlerdir.

Anahtar Kelimeler: Halk eğitim merkezi, Yetişkin eğitimi, Suriyeli sığınmacılar

Referanslar

Arslan, Ü. (2020). Türkçenin yetişkin mültecilere öğretilmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri [Yüksek Lisans Tezi]. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Başaran, İ. E. (1996); Türkiye Eğitim Sistemi. Ankara: Yargıcı Matbaası.

Beytekin, O. F. ve Ata, F. (2021). Eğitim Politikası: Yetişkin Eğitimi ve Hayat Boyu Öğrenme. Ankara: Gece Kitaplığı Yayınevi.

Bulut, S. F. (2022). Suriyeli sığınmacılara yönelik yetişkin okuma-yazma kursları ve Türkçe dil eğitimlerinin değerlendirilmesi. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 123-147.

Celep, C. (2003). Halk Eğitimi. Ankara: Geliştirilmiş 3. baskı, Anı Yayıncılık.

Çalık, T. (2003). Eğitimde Stratejik Planlama ve Okulların Stratejik Planlama Açısından Nitel

Değerlendirilmesi. Kastamonu: Kastamonu Eğitim Dergisi, 11(2), 251- 268.

Dolanbay, T. (2014). Hayat boyu öğrenme sürecinde halk eğitimi merkezlerinin yaşadığı yönetsel sorunlar ve çözüm önerileri [Yüksek Lisans Tezi]. Bartın Üniversitesi.

Erdoğan, M.(2014). Syrians in Turkey: Social Acceptance and Integration Research. Migration and Politics Research Centre, Hacettepe University.

Ereş, F. (2017). Mesleki Eğitim Merkezine Devam Eden Göçmenlerin Meslek Kurslarına Yönelik Sorunları. Tübav Bilim Dergisi, 10 (2), 93-101.

https://dergipark.org.tr/tr/pub/tubav/issue/27937/318247

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. (2023). Yıllara Göre Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyeliler.

https://www.goc.gov.tr/gecici-koruma5638

Güneş, F. (1996). Yetişkin Eğitimi (Halk Eğitimi). A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara: Ocak

Yayınları.

Hoşgörür, V. (2016). Views of Primary School Administrators on Change inSchools and Change Management Practices. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri-Educational Sciences: Theory and Practice, 16 (6), 2029–2055.

Kaştan, Y. (2015). Türkiye’de Göç Yaşamış Çocukların Eğitim Sürecinde Karşılaşılan Problemler. Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2 (4).

https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijoses/issue/8549/614109

Ololube, N. P. (2013). Educational management, Planning and Supervision: Models for Effective Implementation. Owerri, Nigeria: SpringField Publishers.

Sayın,Y. , Usanmaz, A. ve Aslangiri, F.( 2016). Uluslararası Göç Olgusu ve Yol Açtığı Etkiler: Suriye Göçü Örneği, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 18 (31): 1-13.

Toksöz, G., Erdoğdu, S. ve Kaşka, S. (2012). Türkiye’ye düzensiz emek göçü ve göçmenlerin işgücü piyasasındaki durumları. İsveç: International Organization for Migration Yayınları. http://www.turkey.iom.int/documents/Labour/IOM_irregular_labour_migration_tr_06062013.pdf

Toprakçı, E. (2013). Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

İndir

Yayınlanmış

2023-04-10

Nasıl Atıf Yapılır

BULUT, A. (2023). HALK EĞİTİM MERKEZİ YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN SURİYELİ KURSİYERLERLE YAŞADIKLARI SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 9(28), 46–55. https://doi.org/10.5281/zenodo.7814461