YENİ ASUR DÖNEMİ II. ASURNASİRPAL/ZİYAFET STELİ


Özet Görüntüleme: 480 / PDF İndirme: 357

Yazarlar

  • İsmail COŞKUN Doç. Dr., Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Van, TÜRKİYE,

Anahtar Kelimeler:

II. Asurnasirpal, Yeni Asur, Ziyafet, Tören, Kalhu

Özet

Asur kralları bayramlar, zaferler ve kent açılışları gibi önemli olayların ardından büyük ziyafetler vermişlerdir. Bu ziyafetlere Asur halkının dışında genellikle çevre ülkelerden elçiler de çağrılmaktaydı. Kent açılışlarında verilen ziyafetler diğerlerine nazaran daha kalabalık olabilmekteydi. II. Asurnasirpal krallığın başkentini Ninive’den, Kalhu (Nimrud) Kentine taşımak için bir imar faaliyetine başlamıştır. Bu imar faaliyetlerinin hangi aşamasında bir açılış töreni düzenlendiği tam olarak net değildir.

Kralın düzenlediği bu ziyafet töreninin nasıl yapıldığını anlatan bir stel, Kuzey Batı Sarayı’nda orijinal konumunda bulunmuştur. Stel üzerinde herhangi bir ziyafet sahnesi yer almamasına rağmen üzerindeki yazıtta ziyafetten bahsedilmektedir. Stelin, üzerindeki yazıta göre kral, kentin açılışı onuruna büyük bir katılım ile döneminin en zengin ziyafet törenini düzenlemiştir. Stel sadece ziyafeti anlatmak için dikilmemiş aynı zamanda kralın o dönemki faaliyetleri ile ilgili de bilgiler vermiştir. Kalhu Kuzey Batı Sarayında ziyafet stelinin 1951 yılında bulunmasından günümüze kadar geçen sürede üzerinde yazılan metinler ile ilgili farklı görüşler yer almıştır. Ziyafetin yapılış tarihi, verilen yiyecekler ve katılımcı sayısının gerçek olup olamayacağı ile ilgili araştırmacılar tarafından bir görüş birliği bulunmamaktadır. Çalışmada bu ziyafet ile ilgili bilgiler araştırılırken batılı araştırmacıların sayısal veriler üzerinden yaptıkları bazı yanlış olabilecek çıkarımları üzerinde de durulmuştur. Bu nedenle stelde yer alan bilgilerin doğru olup olmadıkları Yakındoğu kültürü göz önüne alınarak farklı bir bakış açısı ile ele alınacaktır.

İndir

Yayınlanmış

2022-10-10

Nasıl Atıf Yapılır

COŞKUN, İsmail. (2022). YENİ ASUR DÖNEMİ II. ASURNASİRPAL/ZİYAFET STELİ. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 22, 1–14. Geliş tarihi gönderen https://socratesjournal.org/index.php/pub/article/view/165

Sayı

Bölüm

Makaleler