KOBİ’lerde Düşük Katma Değer Üretiminin Nedenleri ve Stratejik Yönetimin Önemi


Özet Görüntüleme: 130 / PDF İndirme: 70

Yazarlar

  • Mehmet Çağrı GÜNDOĞDU Dr.Öğr.Üyesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Havacılık Yönetimi (İngilizce) Bölümü, İSTANBUL.

Anahtar Kelimeler:

KOBİ, verimlilik, stratejik yönetim

Özet

Bu çalıĢmada Türkiye’de KOBĠ’lerin ürettikleri katma değer üzerinde durularak düĢük katma değer üretimine neden olan düĢük yönetim kapasitesi, düĢük verimlilik, sınırlı finansal eriĢim, düĢük ARGE yatırımı, bilgi teknolojilerinin yetersiz kullanımı ve yetersiz planlama gibi nedenler üzerinde durulmuĢtur. Daha sonradan bu değiĢkenler arasındaki iliĢkiler KOBĠ’lerde Yönetim-Kapasite-Üretim Modeli üzerinde açıklanmıĢ ve bu değiĢkenlerin her biri ile ilgili istatistikler diğer ülkelerle kıyaslanarak düĢük katma değer üretimine bir ıĢık tutulmaya çalıĢılmıĢtır. Son bölümde ise, KOBĠ’lerde stratejik yönetimin önemine değinilmiĢ ve stratejik yönetimin KOBĠ’lerde uygulanabilirliği tartıĢılmıĢtır. ÇalıĢmada önerilen teorik model, ileride yapılacak çalıĢmalarda test edilebilir bir model potansiyeli taĢımaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2020-05-10

Nasıl Atıf Yapılır

GÜNDOĞDU, M. Çağrı. (2020). KOBİ’lerde Düşük Katma Değer Üretiminin Nedenleri ve Stratejik Yönetimin Önemi. Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies, 6, 24–36. Geliş tarihi gönderen https://socratesjournal.org/index.php/pub/article/view/14

Sayı

Bölüm

Makaleler