DEĞERLER NASIL EDİNİLİR? HOW ARE VALUES ACQUIRED OR ACQUIRED? - ARSLAN, Adem; YILMAZ NAS, Fatmanur (Socrates Journal of Interdisciplinary Social Researches, 2024)
Değerler eğitimi, bireylerin sosyal, kültürel ve ahlaki gelişiminde temel bir rol oynar ve toplumsal yapının şekillenmesinde önemli bir etkendir. Bu eğitim, sadece değerlerin aktarılmasından ibaret olmayıp, aynı zamanda akıl yürütme, empati kurma, benlik saygısını güçlendirme ve iş birliği becerilerini geliştirme gibi becerilerle de bağlantılıdır. Değerler, bireylerin hangi davranışların doğru, iyi ve gerekli olduğuna dair inançlarını oluşturur ve sosyal uyum ile kişisel mutluluğa katkı sağlar. Değerlerin kazanılması süreci genellikle ailede başlar, okul ve toplumsal çevreyle devam eder. Aile bireyleri, çocuklar için ilk rol modelleridir. Değerleri kazandırmak için eğitimde kullanılan çeşitli öğretim yöntemleri arasında hikâye anlatımı, drama, sanat etkinlikleri, oyun, soru-cevap, örnek olay incelemesi ve alan gezileri gibi teknikler yer alır. Bu yöntemler, çocukların değerleri somut ve etkileşimli bir şekilde öğrenmelerine olanak tanır. Değer eğitimi yaklaşımları arasında, değer telkini, ahlaki muhakeme gelişimi, değer analizi, değer açıklama ve davranış öğrenme yöntemleri bulunur. Bu yaklaşımlar, bireylerin kendi değer sistemlerini oluşturmasına, ahlaki gelişimlerini sürdürmelerine ve topluma fayda sağlayan bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olur. Sonuç olarak, değerler eğitimi, toplumsal barış ve bireysel mutluluk için hayati bir öneme sahiptir.