ESNAF AHİLİK SANDIĞI SİGORTASI: TRADESMAN AHİLİK FUND İNSURANCE - CENGİZ, Selçuk (Socrates Journal of Interdisciplinary Social Researches, 2025)
23 Şubat 2017 tarihine kadar kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışan bireyler, işsizlik sigortası kapsamının dışında bırakılmıştır. Ancak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen ek m.6 ile bu durum değiştirilmiş; bağımsız çalışan sigortalılar için işsizlik riskine karşı geçici bir güvence sağlamak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı oluşturulmuştur. Bu düzenleme 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m.4/1 (b) bendi kapsamında yer alan ve herhangi bir işverene bağlı olmaksızın çalışan sigortalıları hedeflemektedir. Bu çalışmada öncelikle Esnaf Ahilik Sandığı’nın kavramsal çerçevesi ele alınmakta, ardından Sandık’ın kişi yönünden kapsamı ile yararlanma şartları incelenmektedir. Ayrıca ek m.6’daki yapısal ve uygulamaya yönelik eksiklikler eleştirel bir bakışla değerlendirilmekte ve bu eksikliklerin giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunulmaktadır.