SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVACILIK YAKITLARININ (SAF) TİCARİLEŞME SÜRECİ: EKONOMİK UYGULANABİLİRLİK, POLİTİK YÖNETİŞİM VE YEŞİL PAZARLAMA STRATEJİLERİ AÇISINDAN KÜRESEL BİR KARŞILAŞTIRMA: COMMERCIALIZATION PROCESS OF SUSTAINABLE AVIATION FUELS (SAF): A GLOBAL COMPARISON IN TERMS OF ECONOMIC VIABILITY, POLITICAL GOVERNANCE AND GREEN MARKETING STRATEGIES - YİĞİT, Muhammet Salih (Socrates Journal of Interdisciplinary Social Researches, 2025)
Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları (SAF), havacılık endüstrisinin karbon nötr hedefine ulaşmasında kritik bir rol oynamakta olup, bu teknolojinin ticarileşme süreci yalnızca teknik yeterlilikle değil, aynı zamanda ekonomik uygulanabilirlik, yönetişim yapıları ve pazarlama stratejileriyle doğrudan ilişkilidir. Bu çalışma, SAF kullanımının farklı ülkelerdeki gelişim düzeylerini karşılaştırmalı olarak inceleyerek, ekonomik teşvikler, regülasyon politikaları ve altyapı yatırımlarının ticarileşmeye etkisini analiz etmektedir. Ayrıca, havayolu şirketlerinin yeşil pazarlama stratejileri kapsamında SAF temelli sürdürülebilirlik söylemlerini nasıl konumlandırdıkları, tüketici algısı, marka itibarı ve satın alma niyeti çerçevesinde değerlendirilmiştir. Küresel çapta yapılan vaka analizleri üzerinden geliştirilen bu karşılaştırmalı analiz, yalnızca çevresel hedeflerin değil, aynı zamanda rekabet avantajı yaratma, kurumsal sorumluluk ve marka değeri inşası açısından da SAF’ın stratejik önemini ortaya koymaktadır. Çalışma, hem politika yapıcılar hem de havacılık sektörü için sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm stratejilerine bütüncül bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır.